© Technische Universiteit Darmstadt

'AirDrop lekt telefoonnummers en e-mailadressen'
Privacy

'AirDrop lekt telefoonnummers en e-mailadressen'

23-04-2021 19:52 Laatste update: 20:05

Onderzoekers hebben een fout in Apples AirDrop ontdekt waardoor het e-mailadres en het telefoonnummer van een gebruiker kan lekken naar iedereen in de buurt. Mits ze een apparaat hebben dat wifi-signalen kan opvangen, natuurlijk.

AirDrop lekt gegevens naar nabijgelegen apparaten op het moment dat een gebruiker bestanden deelt, schrijft de Technische Universiteit Darmstadt. Je kan met AirDrop bestanden delen met apparaten die vlakbij zijn.

Om zeker te zijn dat je niet zomaar bestanden naar een vreemde stuurt, checkt de app welke apparaten in de buurt toebehoren aan iemand van je contactlijst. Voor deze vergelijking vraagt AirDrop e-mailadressen en telefoonnummers op van apparaten in de buurt en kijkt of de zender en ontvanger bij elkaar in de contactlijst staan.

De data die voor die vergelijking nodig is, is volgens de TU Darmstadt niet goed versleuteld. Een kwaadwillende zou zo deze informatie kunnen onderscheppen.

Het lek is al sinds mei 2019 bekend. Volgens de onderzoekers heeft Apple nog geen stappen genomen om het lek te dichten. Ze raden gebruikers aan om AirDrop uit te schakelen.

Eerste indruk: Apple AirTag