'Pauze CoronaMelder-app niet erg voor bestrijding coronapandemie'
CoronaMelder-app

'Pauze CoronaMelder-app niet erg voor bestrijding coronapandemie'

29-04-2021 14:19 Laatste update: 14:35

Voor de bestrijding van de corona-pandemie maakt het niet veel uit dat de CoronaMelder-app gebruikers twee dagen geen meldingen geeft als ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een reactie op de tijdelijke stop van de meldingen van de app. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) besloot woensdagavond de meldingen van de CoronaMelder twee dagen te staken, om te controleren of Google een datalek rond het systeem dat de app gebruikt heeft opgelost. 

Volgens het RIVM heeft de CoronaMelder de meeste toegevoegde waarde als mensen veel "onbekende contacten" hebben. Zulke contacten hebben mensen nu vanwege de nog steeds geldende lockdown weinig.

Door het openen van de terrassen en de afschaffing van de avondklok afgelopen woensdag neemt het aantal onbekende contacten weliswaar toe, maar relatief gezien zijn het er nog steeds weinig, aldus een RIVM-woordvoerder tegen het ANP.

Openbaar vervoer

Voor sommige mensen is de CoronaMelder echter ook nu een belangrijk instrument, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks met het openbaar vervoer naar hun werk reizen. Het RIVM hoopt dan ook dat de melder snel weer gebruikt kan worden. "Maar hoe meer versoepelingen, hoe belangrijker hij wordt voor de infectiebestrijding."

Kwart bevolking heeft de app

Ook viroloog Marion Koopmans denkt dat het effect van de pauze "niet dramatisch" is, omdat slechts een kwart van de Nederlanders de app heeft gedownload. "Het belangrijkste is dat mensen zichzelf blijven melden bij klachten", aldus Koopmans.

De CoronaMelder-app is in totaal 4,8 miljoen keer gedownload op zowel iOS als Android. De app houdt met bluetooth anoniem in de gaten of gebruikers langer dan een kwartier dicht bij andere mensen zijn geweest. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen.

Effectiviteit

Onlangs bleek uit een onderzoek dat meer dan 144.000 mensen zo'n melding van de app hebben gekregen. Mensen die zich na de melding lieten testen, waren significant vaker besmet dan de rest van de bevolking. Daaruit zou blijken dat de app wel effect heeft.

Uit een ander onderzoek kwamen veel kritiekpunten naar voren: de app zou nog veel effectiever kunnen zijn en zou het bron- en contactonderzoek van de GGD nog 'onvoldoende ondersteunen'. GGD-medewerkers moeten bij het bron- en contactonderzoek vragen of een besmet persoon de CoronaMelder gebruikt. Als dat zo is, wordt er een code verstuurd, maar de gebruiker moet daarna zelf (anoniem) de waarschuwing uitsturen, anders krijgen zijn of haar contacten geen melding. Ook kunnen er veel dagen zitten tussen de blootstelling aan een besmet persoon en de melding van de app.

iPhone-update: apps moeten vragen of ze je mogen volgen