Proef met drone die muistroom herkent en drenkeling lokaliseert
Drones

Proef met drone die muistroom herkent en drenkeling lokaliseert

30-04-2021 10:00 Laatste update: 11:33

De Reddingsbrigade Den Helder gaat met drones zogenoemde muistromen detecteren en drenkelingen opsporen.

Het gaat om een proefproject van het Maritime Emerging Technologies Innovation Park Noord-Holland (METIP), een initiatief van meerdere partijen dat volgende maand van start gaat.

Ieder jaar zijn er in Nederland meerdere slachtoffers te betreuren door muien in zee. Muien komen voor in de buurt van zandbanken. Als gevolg van terugtrekkend zeewater bij eb ontstaan er sterke stromingen, die zeker in combinatie met aflandige wind kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. De afgelopen jaren verdronken er daardoor in Nederland veel mensen, veelal onervaren zwemmers, aldus het METIP.

Zwemvest afwerpen

De proef bestaat eruit dat drones de muistromen fotograferen, later ook met daarin een proefpersoon en drijvende objecten. Kennis daaruit moet ertoe leiden dat de Reddingsbrigade in de toekomst muistromen eerder gaat herkennen en voorzorgsmaatregelen kan treffen.

Een ander onderdeel van de proef is dat drones drenkelingen moeten gaan lokaliseren en waarbij die zelfs reddingsmiddelen gaan afwerpen, zoals een zwemvest of drijfmiddel.

Testvluchten

Er worden tien testvluchten uitgevoerd. Alle reddingsbrigades in de kop van Noord-Holland zijn betrokken bij het project, uitkomsten ervan worden gedeeld met eerstehulpdiensten.

Getest: nieuwe drone van DJI