Getest: Arlo Essential draadloze deurbel en indoor-camera
Bright Review

Getest: Arlo Essential draadloze deurbel en indoor-camera

04-05-2021 12:11 Laatste update: 12:11

De beveiligingscamera's en deurbellen van Arlo hadden altijd een hub nodig om te kunnen werken. Maar de nieuwe Essential-serie werkt met óf zonder hub. Dat scheelt pegels. Bright-tester Rutger haalde de deurbel en de indoor-camera in huis.

Arlo heeft een mooi ecosysteem met camera’s en deurbellen. Ze zijn gebruiksvriendelijk, zien er fraai uit en als je de hub gebruikt, hoef je geen abonnement te nemen om al je beelden op te slaan. Maar omdat die hub natuurlijk ook niet gratis is (tussen 100 en 150 euro), heeft Arlo nu ook een Essential-serie die de hub niet nodig heeft, maar wel kán gebruiken. Je kunt ze meteen op de wifi aansluiten en live beelden op je telefoon zien, en als je dat wilt een abonnement nemen waarmee je de beelden later vanuit de cloud terug kunt zien.

Er is een outdoor camera, een indoor camera én een deurbel in de Arlo Essential-serie. De deurbel heeft niet alleen geen hub nodig, maar ook geen snoertje. Hij is gebouwd om eenvoudig te installeren. Nou, die belofte wordt waar gemaakt. De setup is eenvoudig. Download de app en je wordt er stap voor stap doorheen geleid. In een paar minuten kun jij je telefoon 'ding dong' laten zeggen. Met een schroefje zet je de camera aan de deurpost en klaar ben je. Mits je de accu van tevoren opgeladen hebt.

Over die batterij moeten we het even hebben. Arlo belooft dat je maar twee keer per jaar de batterij hoeft op te laden. Nou, maak daar maar vier keer van. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe vaak de bel gebruikt wordt en of je de camera de hele dag laat speuren naar voorbijgangers, of dat je de camera als je thuis bent uit zet. Ik zou liever de moeite doen van het één keer installeren, zodat ik nooit meer na hoef te denken of mijn deurbel wellicht leeg is. Maar als je geen stroom in de buurt hebt, kan dit een uitkomst zijn.

Chime los erbij kopen

De deurbel is ook “Essential” in de zin dat alleen de meest essentiële benodigdheden bijgevoegd zijn. Zo is er geen chime. Bij een bedraad aangesloten deurbel laat je in de meeste gevallen je oude belletje nog steeds rinkelen, maar omdat dit allemaal draadloos gaat, is dat geen optie. Je kunt ervoor kiezen om een chime te kopen. Die stop je ergens in je huis in het stopcontact en dan gaat de bel niet alleen op je telefoon, maar ook op de chime af. Die kost je wel - schrik niet - 59 euro. Best een bedrag bovenop een deurbel die zo’n 200 euro kost.

De werking in de app is zoals we van Arlo gewend zijn intuïtief en eenvoudig. Je kunt terug praten als iemand aanbelt, maar het beeld wordt niet automatisch naar een Google Nest Hub gestuurd, zoals bij de Nest Hello wel kan. Op je telefoon zie je wel meteen het beeld van de persoon die aanbelt.

Wil je geen draden trekken naar de plek waar je bel hangt, dan is de Arlo Essential Wire-Free doorbell voor jou misschien een uitkomst. Bedenk je wel dat je waarschijnlijk nog de portemonnee moet trekken voor een chime.

Arlo Essential video doorbell: Accu opladen voor gebruik

Indoor camera

De nieuwe indoor camera van Arlo (129 euro) is een geinig speeltje. Hij kan makkelijk rechtop ergens neergezet worden, of aan de muur gemonteerd. Camera’s in je huis plaatsen vind ik altijd een beetje spannend, maar deze heeft gelukkig een fysiek klepje dat voor de lens langs schuift. Weet je zeker dat je niet bespiedt wordt door een of andere geheime dienst of viespeuk.

Dat luikje gaat trouwens hoorbaar dicht. Dat heeft voor- en nadelen. Je kunt er vermoedelijk je baby mee wakker maken (nadeel), maar je hoort het ook als hij open gaat in de slaapkamer (voordeel). De camera heeft een microfoon die niet fysiek afgesloten wordt en een luidspreker. Je kunt je hond dus vermanend toespreken als hij de bank aan het opeten is als jij niet thuis bent.

Je kunt activiteitszones instellen. Dus als de hond in de buurt van de Ming-vaas komt, krijg je een melding, maar als hij naar zijn brokken loopt niet. Maar gek genoeg lukt me dat bij al mijn Arlo-camera’s prima, maar bij deze niet. Er lijkt een bug in de software te zitten.

Met of zonder abonnement

Als je een Arlo Smart-abonnement neemt kan hij die activiteitszones gebruiken en ook het verschil zien tussen een kat en een pakketbezorger. En je beelden worden naar de cloud geüpload. Dat kost je minstens 2,50 euro per maand voor één camera en kan oplopen tot 12,50 per maand als je 5 camera’s wilt, waarvan minimaal eentje op 4K-kwaliteit streamt. Zonder dat abonnement kan hij alleen aan of uit en beelden live doorgeven. Tenzij je een hub koopt en daar een SD-kaartje in drukt.

De Arlo Essential is de enige indoor camera die Arlo verkoopt. De overige modellen zijn natuurlijk ook prima binnen te gebruiken, maar de grote vraag als je een aanbieder van beveiligingscamera’s zoekt is: neem je dat abonnement of niet. Persoonlijk zou ik liever 100 euro extra lappen voor een hub, zodat je de opnames ongelimiteerd kunt terug zien zonder abonnement.

Maar wie een kwalitatief goede camera wil om zijn huis te bespieden en mogelijk later wil upgraden naar meer camera’s thuis, heeft aan de Arlo Essential Indoor een prima product.

Rutger Middendorp reviewt gadgets voor Bright.

Kijk ook: EufyCam 2 Pro beveiligingscamera