Belgische overheden getroffen door grote cyberaanval
DDoS-aanval op Belnet

Belgische overheden getroffen door grote cyberaanval

04-05-2021 14:58 Laatste update: 17:04

Het IT-netwerk van de Belgische overheid wordt sinds het middaguur getroffen door een grote cyberaanval. Het parlement heeft vergaderingen geschrapt en allerlei overheidsdiensten zijn moeilijk of niet bereikbaar.

Het gaat om een 'zeer grootschalige' DDoS-aanval, meldt het Belgische overheidsnetwerk Belnet, waarbij zo'n 200 organisaties zijn aangesloten. Bij een DDoS-aanval worden servers overvoerd met internetverkeer, zodat ze eronder bezwijken. De problemen waren rond 5 uur 's middags nog niet opgelost.

Het is volgens een Belnet-woordvoerster nog gissen wie er achter de cyberaanval zit. De aanval lijkt volgens haar niet gericht op een specifieke overheidsinstantie. "Het onderzoek zal later meer uitwijzen, maar het moge duidelijk zijn dat de schaal van deze aanval voor ons ongezien is", zegt de woordvoerster tegen het tijdschrift Knack.

Om 18.30 maakte Belnet bekend dat het maatregelen heeft genomen die lijken te werken. Het netwerk zou zich nu langzaam moeten herstellen.

Geen vaccinatie-afspraken mogelijk

Onder meer het eHealth-gezondheidsplatform, de diensten van de FOD Financiën, de FOD Justitie en de Belgische Defensie zijn getroffen door de aanval. Door de technische problemen waren er onder meer geen afspraken voor vaccinaties te maken. Bij Belnet zijn onder andere universiteiten, onderzoeksinstellingen en openbare diensten aangesloten.

Een parlementslid wijst erop dat de cyberaanval plaatsvond vlak voordat er in de Kamer een hoorzitting zou zijn over de problematiek van de Oeigoerse moslimminderheid in China. Voor betrokkenheid van China is er nog geen bewijs.

DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval (distributed denial of service) proberen internetcriminelen een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via een netwerk van gehackte apparaten bezoeken ze een systeem zo massaal dat deze crasht. De gekaapte apparaten ('zombies') worden aan elkaar gekoppeld in een netwerk, een  botnet.

Cybercriminelen beheren de gekaapte machines en verhuren die voor ddos-aanvallen. Op ondergrondse marktplaatsen zijn die aanvallen vrij eenvoudig te bestellen.