Elektrische 50-tons vrachtwagen voor het eerst Nederlandse weg op
Zware elektrische truck

Elektrische 50-tons vrachtwagen voor het eerst Nederlandse weg op

10-05-2021 15:43 Laatste update: 15:43

De eerste volledig elektrische 50-tons vrachtwagen in Nederland wordt maandag in gebruik genomen. De grote trekker zal de winkels van supermarktketen Plus in Rotterdam bevoorraden.

Het was in Nederland nog niet eerder gelukt zo’n grote vrachtwagen op batterijen te laten rijden, melden initiatiefnemers BREYTNER en H.N. Post & Zonen.

Momenteel rijden 140 kleinere vrachtwagens op elektriciteit, zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Dat moeten er volgens de brancheorganisatie vijfduizend worden voor 2025. Ook is het belangrijk dat de overheid investeert in meer laadpunten voor de elektrische vrachtwagens. Die zijn er nu nog te weinig, aldus TLN.

Emissievrije zones voor goederenvervoer

In het klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten vanaf 2025 de eerste emissievrije zones voor goederenvervoer in binnensteden kunnen instellen. Ze moeten die dan wel vier jaar van tevoren aankondigen, zodat ondernemers de tijd hebben zich voor te bereiden.

Onder meer Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Rotterdam hebben al bekendgemaakt dat ze een emissievrije zone willen. Voor vrachtauto's die voor 2025 zijn gekocht geldt in die zones tot 2030 een overgangsperiode.