Nieuwe 5G-veiling moet minstens 300 miljoen euro opleveren
5G

Nieuwe 5G-veiling moet minstens 300 miljoen euro opleveren

12-05-2021 11:31 Laatste update: 12:03

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil volgend jaar minimaal 300 miljoen euro ophalen met een tweede 5G-veiling.

Tijdens de nieuwe 5G-veiling worden de frequenties op de 3,5 GHz-band verdeeld. Die maken verbindingen op veel hogere snelheden mogelijk. Bij de veiling in het eerste kwartaal van 2022 moeten minimaal drie partijen vergunningen voor de frequenties bemachtigen. Daarbij mag geen enkele partij meer dan 40 procent van de beschikbare frequenties in handen krijgen, staat in het voorstel voor het verloop van de veiling.

In totaal is er 300 megahertz aan bandbreedte te verdelen. Die bestaat uit drie blokken van 60 megahertz en twaalf blokken van 10 megahertz. De veiling wordt in drie fases gehouden. Voorafgaand aan en tijdens de veiling komt er vanuit het ministerie van EZK geen informatie over het totaal aantal deelnemers. Na afloop worden de winnende partijen bekendgemaakt en maakt de staatssecretaris het hele biedproces openbaar.

Eerste 5G-veiling bracht 1,2 miljard op

Vorig jaar zomer veilde Nederland voor het eerst frequenties voor 5G-internet. Telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om gebruik te mogen maken van de drie aangewezen frequentiebanden.

Dat waren banden die wat minder snel internet mogelijk maken, maar wel een groter bereik hebben qua afstand. De radiogolven van de 3,5 Ghz-band reiken veel minder ver.

5G-test: is KPN, Vodafone of T-Mobile de snelste?