Amazon verlengt verbod software gezichtsherkenning voor politie VS
Omstreden technologie

Amazon verlengt verbod software gezichtsherkenning voor politie VS

19-05-2021 10:59 Laatste update: 11:02

De Amerikaanse politie moet het nog langer zonder de gezichtsherkenningssoftware Rekognition van Amazon doen. Het bedrijf schort het gebruik ervan tot nader order op. 

Amazon verbood de politie in juni vorig jaar al de software gedurende één jaar te gebruiken. Het bedrijf wilde de politiek toen de tijd geven om regels in te voeren voor het gebruik van de omstreden technologie. Volgens Amerikaanse media heeft Amazon het verbod nu voor onbepaalde tijd verlengd, omdat de problemen rond gezichtsherkenning nog niet zijn opgelost.

In de Verenigde Staten vonden vorig jaar naar aanleiding van de dood van George Floyd op grote schaal demonstraties tegen racisme en politiegeweld plaats. Activisten vreesden dat de overheid de gezichtsherkenningstechnologie zou gebruiken om mensen etnisch te profileren. Ook maken critici zich zorgen over inbreuk op de privacy bij het gebruik van de software. Rekognition zou volgens onderzoek ook moeite hebben met het herkennen van het geslacht van mensen met een donkerdere huidskleur. Dat weerspreekt Amazon.

Ethisch gebruik

Amazon zegt al langer een voorstander te zijn van regels die ethisch gebruik van dergelijke software moeten garanderen. Het bedrijf had daarnaast gehoopt dat het Amerikaanse Congres met wetgeving zou komen. Tot dusver is dat niet gebeurd. Het bedrijf zei dat Rekognition nog wel gebruikt mag worden door organisaties die vermiste kinderen en slachtoffers van mensenhandel opsporen.

Microsoft, dat ook gezichtsherkenningssoftware heeft, zei vorig jaar juni na de aankondiging van Amazon dat het landelijke wetgeving afwacht voordat het de software aan de Amerikaanse politie wil verkopen.  

Europese Unie

De Europese Commissie riep eerder al op tot strenge regels voor de toepassing van gezichtsherkenningssoftware en duidelijk omschreven rechten voor EU-burgers over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen.

Begin dit jaar maakte de Europese Commissie bekend een burgerinitiatief te registreren over bepaalde toepassingen van biometrische technologie, zoals systemen voor gezichtsherkenning. De indieners willen dat het dagelijks EU-bestuur een einde maakt aan het willekeurig gebruik van biometrische technologie voor massasurveillance of het monitoren van bijvoorbeeld minderheden.

Na registratie hebben de indieners een half jaar de tijd om een actie te beginnen voor de vereiste 1 miljoen handtekeningen uit minstens zeven EU-landen. Ze hebben een jaar de tijd om de steunbetuigingen te verzamelen, daarna moet de commissie actie ondernemen.

Zo goed werkt gezichtsherkenning: