'Microsoft zit eigenlijk achter zaak Epic tegen Apple'
Juridische strijd tussen techreuzen

'Microsoft zit eigenlijk achter zaak Epic tegen Apple'

21-05-2021 07:31 Laatste update: 07:31

Microsoft zou Fortnite-maker Epic Games als een soort dekmantel gebruiken om Apple te dwingen zijn App Store-beleid aan te passen. Dat claimt Apple in de rechtszaak die Epic tegen de iPhonemaker heeft aangespannen.

Volgens Apple is het opvallend dat Epic voor de rechtszaak evenveel getuigen opriep die iets met Microsoft te maken hadden als eigen werknemers. Tegelijkertijd hield Microsoft afstand, zodat Apple geen documenten van dat bedrijf kon opvragen, zo luidt het verwijt.

Ook zou Microsoft met Epic hebben overlegd over de beslissing van het gamebedrijf om het betalingssysteem van Apple te omzeilen en zo tegen de regels van de App Store in te gaan. Dat leidde ertoe dat de populaire game Fortnite door Apple uit de App Store werd verbannen, waarna Epic Games meteen de rechtszaak startte.

Apple wil dat de getuigenis van Microsoft-medewerker Lori Wright wordt geschrapt. Zij werkt bij de Xbox-tak en werd door Epic als getuige opgeroepen. Epic laat weten dat de getuigenis van Wright geen verrassingen kan hebben opgeleverd voor Apple en stelt dat ze net zo weinig documenten aan Epic had gegeven als aan de iPhoneproducent.

Strijd om commissie

De rechtszaak tussen Epic Games en Apple begon begin mei. Volgens Epic heeft Apple te veel zeggenschap over iOS, omdat Apple als enige bepaalt welke apps worden toegelaten op iPhones en iPads.

Verder is Epic tegen de heffing die Apple rekent op inkomsten van apps. Makers moeten 15 tot 30 procent afdragen. Dat percentage geldt voor veel online softwarewinkels, maar is al langer omstreden. Uit de rechtszaak bleek eerder dat Apple-topman Phil Schiller al in 2011 een verlaging van dat percentage opperde.

Microsoft klaagde eerder

Het is overigens geen geheim dat Microsoft de strijd van Epic tegen de App Store-regels van Apple ondersteunt. Het bedrijf klaagde eerder al over de commissie die aan Apple moet worden betaald. Vlak voordat de rechtszaak van start ging, verlaagde Microsoft bovendien de commissie die het in zijn eigen Windows Store vraagt naar 12 procent.

Luister ook de Bright Podcast over de strijd om de App Store: