Nissan stelt elektrische SUV uit door chiptekorten
Elektrische auto's

Nissan stelt elektrische SUV uit door chiptekorten

04-06-2021 10:48 Laatste update: 10:50

De Japanse autofabrikant Nissan brengt zijn elektrische SUV Ariya meerdere maanden later op de markt dan gepland. Dat komt door de wereldwijde tekorten aan computerchips, waar de hele autobranche last van heeft.

Nissan was van plan de elektrische SUV Ariya in juli op de markt te brengen in thuisland Japan, later dit jaar gevolgd door een introductie in onder andere Europa. Maar de lancering van de elektrische auto, die het bedrijf als zijn vlaggenschip beschouwd, is uitgesteld naar de winter. Dan verschijnt de Ariya eerst in een beperkte oplage in Japan. In het voorjaar van 2020 volgt een introductie in Europa, waaronder in Nederland.

Nissans vice-president Asako Hoshino zegt dat het uitstel komt door zowel de coronacrisis als de wereldwijde tekorten aan chips. In moderne auto's zitten steeds meer computerchips, bijvoorbeeld voor de infotainmentsystemen en voor spraakassistenten.

Zo heeft de Ariya de nieuwe ProPilot 2.0-technologie aan boord voor zelfrijdende functies en voor autonoom inparkeren. Ook ondersteunt de auto Amazons slimme assistent Alexa. 

'We zijn een techbedrijf'

Nissan verwacht vooral in Europa veel exemplaren van de Ariya te verkopen. De nieuwe elektrische SUV is ook belangrijk voor het imago van het merk, zegt Hoshino. "Nissan is een technologiebedrijf en met de Ariya hopen we dat te belichamen."

De auto verschijnt in twee versies: met 63 of 87 kWh-accu's, goed voor een actieradius van 400 of 500 kilometer. De Ariya zou vanaf 45.000 euro gaan kosten.

Getest: de eerste elektrische Volvo