© UCL

Nieuw soort coronatest gebruikt monster van telefoonscherm
Alternatief voor PCR-test

Nieuw soort coronatest gebruikt monster van telefoonscherm

23-06-2021 14:10 Laatste update: 14:26

Het scherm van een mobiele telefoon is volgens Britse wetenschappers een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft.

Een monster nemen van het telefoonscherm geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen, concluderen de onderzoekers.

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.

Grotere testbereidheid

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers.

Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

Machine in de maak

Het nemen van het monster voor PoST kost minder dan een minuut en vereist volgens de wetenschappers geen medisch personeel. "PoST is een methode die niet alleen massaal testen op covid-19 makkelijker kan maken, het is ook te gebruiken om andere virusuitbraken in te dammen, om zo toekomstige pandemieën te voorkomen", zegt een van de onderzoekers, dr. Rodrigo Young.

Een Chileense startup die door hem is opgericht ontwikkelt een machine die voortbouwt op het onderzoek. Het systeem moet zelf de testuitslag via sms naar de personen sturen.

Coronatests

Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten.

Kijk ook: