Nog niet alle aanbieders coronatest voor reizen gekoppeld aan speciale site
Testenvoorjereis.nl en CoronaCheck

Nog niet alle aanbieders coronatest voor reizen gekoppeld aan speciale site

29-06-2021 16:07 Laatste update: 16:10

Niet alle commerciële testaanbieders waar mensen vanaf woensdag een afspraak kunnen maken voor een gratis coronareistest zijn die dag al gekoppeld aan de speciale website Testenvoorjereis.nl.

Ook zijn sommige aanbieders mogelijk wel beschikbaar op Testenvoorjereis.nl, maar nog niet aangesloten op de CoronaCheck-app. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de techniek achter het systeem "erg ingewikkeld" en lukt het daarom niet op tijd.

Een coronatest voor op reis is in de maanden juli en augustus gratis. Vanaf woensdag kunnen mensen een afspraak maken voor zo'n test. Omdat nog niet alle testaanbieders gekoppeld zijn aan het portaal, kan het zijn dat je verder moet reizen voor je testafspraak.

Als een aanbieder wel is gekoppeld aan het portaal, maar nog niet aan de CoronaCheck-app kun je het testbewijs printen.

Commerciële aanbieders

Het ministerie heeft middels een aanbesteding een aantal commerciële testaanbieders gecontracteerd. Zij verzorgen zowel snel- als PCR-testen. Volgens een woordvoerder hadden zo'n vijftig testaanbieders zich gemeld voor de aanbesteding. Een deel viel af doordat zij niet voldeden aan de voorwaarden.

Bij hoeveel van de overgebleven aanbieders mensen woensdag al terecht kunnen is nog onduidelijk. Er wordt "met man en macht gewerkt" om alle gecontracteerde aanbieders aan de systemen te koppelen. Komende dagen zullen er steeds meer aanbieders worden gekoppeld aan het afsprakenportaal en de CoronaCheck-app.

PCR-test of sneltest? 

Of je een snel- of een PCR-test nodig hebt voor toegang tot het land van bestemming, verschilt per land. Wie een DigiD heeft, kan voor een PCR-test ook terecht bij een aantal GGD-locaties. In totaal kunnen de GGD'en 35.000 testen per dag afnemen. Dit zodat het testen voor reisdoeleinden het in kaart brengen van de virusverspreiding niet in de weg staat.

De gratis testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs.