Eerste Nederlandse militaire nanosatelliet vandaag de ruimte in
Mini-satelliet

Eerste Nederlandse militaire nanosatelliet in baan om aarde gebracht

30 juni 2021 om 16:28
Laatste update: 30 juni 2021 om 16:52

De eerste Nederlandse militaire nanosatelliet is vanavond in een baan om de aarde gebracht. Dat gebeurde na een lancering vanuit de Amerikaanse Mojavewoestijn.

Het ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit verzorgde de lancering van de Nederlandse BRIK-II, waarmee defensie voor het eerst zo'n satelliet in de ruimte heeft. 

De nanosatelliet BRIK-II is iets groter dan een pak melk. Zo'n klein formaat heeft als voordeel dat het sneller en goedkoper gelanceerd kan worden. 

"De ruimte wordt steeds belangrijker en satellieten spelen daarin een belangrijke rol", stelt de luchtmacht. Bij het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen is het leger afhankelijk van satellieten. 

Raket vanaf Boeing 747 gelanceerd

Virgin Orbit, een bedrijf van miljardair Richard Branson, lanceerde vanaf een aangepaste Boeing 747 op grote hoogte een 2-trapsraket. Die kwam in een baan om de aarde en liet vervolgens de lading, waaronder de Nederlandse BRIK-II, los. 

Volgens Virgin Orbit wijst de 'eerste analyse van data' erop dat de BRIK-II succesvol de baan om de aarde heeft bereikt. 

Radiosignalen

De BRIK-II kan radio- en gps-signalen en verstoringen in de atmosfeer detecteren. De nanosatelliet helpt ook met het verzamelen van informatie over het gebruik van radioverkeer in een missiegebied.

Daarnaast heeft de BRIK-II een systeem voor het versturen van berichten over een ultra-hoge frequentie. "Mobiele radiostations kunnen daardoor via een veilige verbinding berichten met elkaar en de BRIK-II uitwisselen."

NAVO

BRIK II is onderdeel van een experimenteel project van de luchtmacht en de lancering is een eerste test om aan te tonen dat nanosatellieten potentie hebben voor militair en civiel gebruik. Volgens de luchtmacht kan van deze lancering worden geleerd, zodat het uiteindelijk mogelijk wordt om lanceringen te laten plaatsvinden 'vanaf een locatie naar keuze'. 

"Door miniaturisering en kunstmatige intelligentie kan met kleine satellieten veel informatiewinst worden gehaald. Bovendien zijn deze goedkoper te maken en te lanceren omdat het gewicht de prijs van de lancering bepaalt", zei luitenant-kolonel Patrick Bolder eerder dit jaar. "Een high-tech land als Nederland moet militair in het ruimtedomein aanwezig zijn om te helpen de NAVO beter geïnformeerd te houden."

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart