Speciale uitzondering

Facebook was regel over verwijderbeleid 3 jaar kwijt

9 juli om 10:32
Laatste update: 9 juli om 10:32

Facebook was een speciale uitzondering op zijn eigen beleidsregels per ongeluk drie jaar lang kwijt, door de verhuizing naar een nieuw beoordelingssysteem voor zijn moderatoren. Kritiek op de de eenzame opsluiting van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan werd daarom onterecht verwijderd.

De regel is weer opgedoken door onderzoek van de onafhankelijke toezichtsraad van Facebook, het Oversight Board. Die raad beoordeelt of beslissingen van Facebook terecht zijn of niet. In dit geval gaat het om de beslissing over een bericht op Instagram in januari van dit jaar, waarin kritiek werd geuit op de eenzame opsluiting van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan.

Facebook en ook dochterbedrijf Instagram beschouwen Öcalan en de PKK als "gevaarlijke entiteiten" die gebruikers niet mogen steunen via de platforms van Facebook. Het kritische bericht werd daarom verwijderd, waarna de plaatser een klacht indiende bij de toezichtsraad.

Uitzondering ingesteld vanwege Öcalan

Toen Facebook zich voorbereidde om de beslissing te verdedigen, stuitte het op een verloren geraakte regel. In 2017 was er een uitzondering gemaakt op het uitspreken van zorg over de omstandigheden van opgesloten "gevaarlijke entiteiten". Sterker nog: die uitzondering is in het leven geroepen omdat er ook toen al kritiek was op de omstandigheden van Öcalan.

De regel ging in 2018 verloren bij een verhuizing van het beoordelingssysteem voor de moderatoren van Facebook en Instagram. "Als de raad deze zaak niet gekozen had voor beoordeling, was de richtlijn onbekend gebleven bij moderatoren en zou een groot deel van uitingen van publieke belang verwijderd zijn", aldus het Oversight Board.

Bericht al teruggeplaatst

Facebook heeft nog niet op het oordeel van de toezichtsraad gereageerd. Het bedrijf heeft daar dertig dagen voor. Het betreffende bericht werd in april al hersteld op Instagram.

Facebook zegt tegen de raad dat het "technisch niet haalbaar" is om na te gaan welke berichten er allemaal verwijderd zijn door ontbreken van de teruggevonden uitzondering.

 

Verwijderbeleid

In januari stelde de toezichtsraad na een onderzoek ook al dat meerdere verwijderde berichten op het platform onterecht waren geschrapt. Dat ging toen onder meer om de beoordeling over berichten verwijderd moesten worden omdat ze haat zouden prediken of om vermeend schadelijke informatie rond het coronavirus. Ook was een boodschap over het lot van de Oeigoerse minderheid in China volgens de raad onterecht verwijderd.

Facebook kan je niet meer volgen op iOS: