Brit verdacht van hacken Twitter opgepakt in Spanje
Grote Twitter-hack

Brit verdacht van hacken Twitter opgepakt in Spanje

21-07-2021 15:06 Laatste update: 15:23

Een 22-jarige Brit is door de Spaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de grote hack van Twitter van vorig jaar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat verdachte Joseph O’Connor is gearresteerd in de plaats Estepona in de zuidelijke Spaanse regio Andalusië. Dat gebeurde op verzoek van de autoriteiten in de VS. Die willen hem vervolgen voor criminele activiteiten op internet, waaronder ook het 'cyberstalken' van een minderjarig slachtoffer. Hij zou ook accounts op TikTok en Snapchat hebben gehackt.

De persoon of personen achter de Twitter-hack kregen toegang tot minstens 130 accounts, waaronder die van de huidige Amerikaanse president Joe Biden en miljardairs als Jeff Bezos, Bill Gates en Elon Musk. 

100.000 dollar aan cryptomunten

De dader of daders maakten vorig jaar naar schatting meer dan 100.000 dollar (bijna 85.000 euro) buit. Ze gebruikten gekaapte accounts om nietsvermoedende Twitteraars te vragen om cryptomunten.

Zo verscheen op het gekaapte Twitter-account van Elon Musk een bericht waarin hij zogenaamd beloofde het dubbele bedrag terug te storten. "Jij stort 1000 dollar, ik stort 2000 dollar terug. Dit doe ik alleen het komende half uur", schreven de oplichters.

De hack wordt gezien als één van de grootste aanvallen ooit op het sociale netwerk. Kort na de aanval sloot Twitter urenlang de mogelijkheid om te tweeten voor accounts van geverifieerde gebruikers, om zo te voorkomen dat hackers hier ook misbruik van probeerden te maken.