NS voert tag in om fiets sneller te stallen
Fiets inchecken

NS voert tag in om fiets sneller te stallen

10-08-2021 17:03 Laatste update: 11-08-2021 09:52

Het stallen van een fiets bij treinstations en in stallingen in binnensteden kan sneller dankzij een nieuw in- en uitchecksysteem, zegt de NS.

De nieuwe in- en uitcheckzone voor fietsen is vanaf vandaag bij station Amsterdam Amstel beschikbaar, maakte de NS bekend. Fietsers kunnen bij aankomst via een speciale tag op hun fiets of via een scherm met hun ov-chipkaart naar binnen.

Later dit jaar voert de NS dit ook in bij stallingen op de stations Amsterdam Zuid en in Tilburg, volgend jaar volgen nog eens zeven stations.

Fietstag  

De fietstag die reizigers gebruiken op de stations is vanaf later deze maand ook te gebruiken bij drie stallingen in het centrum van Amsterdam: op het Leidseplein, Beursplein en in de Reguliersdwarsstraat. De NS werkt hiervoor samen met de gemeente Amsterdam.

De fietstag is gekoppeld aan de OV-chipkaart, zodat reizigers meteen door kunnen lopen. Mensen met een abonnement of 'stallen op rekening' krijgen de fietstag gratis. "Deze tag wordt door de servicemedewerkers in de stalling op de voorframe van de fiets bevestigd", aldus de NS.

Makkelijker

De nieuwe in- en uitcheckzones zijn eerder al getest door reizigers in de stallingen bij station Breda en Harderwijk. "Deze nieuwe innovatie draagt bij aan drempelloos reizen", zegt Anneke de Vries, directeur NS Stations. "Gemiddeld komt bijna 50 procent van onze reizigers met de fiets naar het station. We willen het parkeren van fietsen graag zo eenvoudig mogelijk maken, om reizigers snel weer op weg te helpen."

"Nu kun je met één tag in- en uitchecken bij een stalling van de gemeente en van NS zonder een pasje te hoeven pakken. Zo wordt fietsparkeren in de stad nog gemakkelijker", vindt de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries.

OV-fietsen met slim slot

De NS is intussen ook bezig met het invoeren van een elektronisch slot op OV-fietsen dat opent en sluit met de ov-chipkaart. Aan het einde van dit jaar is waarschijnlijk zo'n 70 procent van de ov-fietsen voorzien van zo'n slim slot.

E-bike Cowboy 4 is de 'mooiste tot nu toe'