YouTube

Rechter: YouTube mocht video Van Haga over corona verwijderen

18 augustus om 14:14
Laatste update: 18 augustus om 14:21

YouTube hoeft een verwijderde video waarin Tweede Kamerlid Wybren van Haga kritiek uit op de coronamaatregelen niet terug te plaatsen, zegt de rechter.

De video werd volgens YouTube-eigenaar Google in maart verwijderd omdat hij in strijd was met de regels rond de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus. Van Haga en het internetkanaal Blckbx spanden een kort geding aan. Ze eisten dat de video zou worden teruggeplaatst, op straffe van een dwangsom van 50 duizend euro per dag. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat het verwijderen van de video was toegestaan.

Zelf akkoord met voorwaarden gegaan

De rechter vindt dat Google terecht stelt dat de video met Van Haga de regels schond. "Zo werden de bepalingen over mondkapjes en de vergelijking met griep overtreden, alsmede de bepaling die verbiedt te beweren dat vaccins het risico op corona niet verkleinen en de bepaling die verbiedt te beweren dat kinderen geen corona kunnen krijgen." 

Van Haga en Blckbx zijn volgens de rechter met het aanmaken van een YouTube-account zelf akkoord gegaan met de bepalingen van het platform, waaronder het Covid-beleid.

Vrijheid van meningsuiting

Het verwijderen van de interviewvideo is volgens de rechter niet in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting. "Met het Covid-beleid geeft Google niet alleen gehoor aan de oproep van centrale overheden om hen bij te staan in de strijd tegen de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus, het vormt tevens een uitwerking van het fundamentele recht op eigendom van Google: het bedrijf mag zelf bepalen welke regels op het platform gelden. Het eigendomsrecht van Google geldt als een legitieme beperking van de vrijheid van meningsuiting van anderen."

Van Haga splitste zich in mei af van Forum voor Democratie. Samen met Olaf Ephraim en Hans Smolders vormt hij sindsdien de Groep Van Haga, waarvan hij fractievoorzitter is.