'Telefoonleverancier van onderwereld' krijgt 4,5 jaar cel

Beeld ter illustratie

Cryptotelefoons

'Telefoonleverancier van onderwereld' krijgt 4,5 jaar cel

21-09-2021 13:27 Laatste update: 13:52

Danny M., ook bekend als de 'telefoonleverancier van de onderwereld', heeft 4 jaar en 6 maanden cel opgelegd gekregen van de rechtbank in Rotterdam.

M. werd vandaag veroordeeld voor het verhandelen van zogeheten cryptotelefoons voor crimineel gebruik. Ook is hij schuldig bevonden aan witwassen.

De 54-jarige man uit Nijmegen heeft jarenlang de toestellen verkocht met zijn bedrijf Ennetcom. Deze cryptotelefoons zijn populair onder criminelen omdat ze 'onkraakbaar' zouden zijn. In 2016 kreeg justitie inzage in de miljoenen versleutelde berichten, wat leidde tot tal van strafzaken tegen (top)criminelen.

Anonimiteit

In het vonnis wordt aangehaald dat het bedrijf van de man aan de gebruikers "volledige anonimiteit faciliteerde" en dat contante betalingen werden geaccepteerd. Verzoeken tot het leeghalen van de telefoon werden meteen uitgevoerd als klanten waren opgepakt door de politie.

Kraakmethode NFI achterhalen

"Ook bleek dat het bedrijf de werkwijze van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om telefoons te 'kraken' probeerde te achterhalen. Kennelijk was de productontwikkeling van het bedrijf er dus op gericht om de opsporingsinstanties voor te blijven", aldus de rechtbank.

De diensten die M. leverde werden volgens de rechtbank betaald door criminelen die hun geld verdienden met misdrijven. M. wist dit ook, denken de rechters. Hierdoor volgt een veroordeling voor witwassen.

Een voormalig officemanager van Ennetcom Cristina C. heeft een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen voor het opmaken van valse facturen voor het bedrijf.