Cognitieve stoornissen

'Apple werkt aan iPhone-functie die depressie bij gebruikers kan herkennen'

22 september om 09:44
Laatste update: 22 september om 09:46

Apple zou werken aan een iPhone-functie die op basis van gedrag van de gebruiker kan herkennen of die persoon wellicht lijdt aan een depressie of cognitieve stoornis.

Apple zou de functie ontwikkelen in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Los Angeles en de Amerikaanse farmaceut Biogen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden en documenten. Apple zou met de functie zijn groeiende portfolio gezondheidsfuncties willen uitbreiden.

Van typegedrag tot slaappatronen

De functie zou werken op basis van een reeks sensordata van de iPhone, waaronder beweging, fysieke inspanning, slaappatronen en ook het typegedrag van de gebruiker. Op basis van die gegevens zouden de onderzoekers een algoritme willen ontwikkelen dat betrouwbaar de eerste tekenen van depressie of cognitieve achteruitgang kan detecteren.

Geen vervanging voor arts

De functie zou vooral bedoeld zijn als eerste indicator, niet als vervanging van een echte diagnose van een arts. Zo werken bestaande gezondheidsfuncties van Apple ook al, vooral die op de Apple Watch. Het slimme horloge van Apple kan onder meer tekenen van hartritmestoornissen detecteren en spoort gebruikers dan aan zich door een arts te laten onderzoeken.

Zo zou de Apple Watch hartproblemen met 84 procent nauwkeurigheid kunnen voorspellen, vaak nog voordat de patiënt zelf iets merkt.

De universiteit van Los Angeles is vorig jaar al begonnen met een beperkte test met 150 personen, waarbij data van iPhone en Apple Watch worden verzameld. Dit jaar wordt die test uitgebreid tot 3000 testpersonen. Biogen zou deze week begonnen zijn met zijn onderzoek. Apple, de universiteit en de farmaceut wilden niet op het verhaal van The Wall Street Journal reageren.