Android onder vuur

EU-hof buigt zich over beroep Google tegen megaboete

27 september om 10:28
Laatste update: 27 september om 10:33

Het Europees Hof van Justitie behandelt deze week het hoger beroep van Google tegen de miljardenboete die het in 2018 kreeg opgelegd door de Europese Commissie.

De Europese Commissie stelde dat Google illegaal eisen stelde aan telefoonfabrikanten die een eigen versie van Android wilden maken en tegelijk de Google-appwinkel Play Store wilden aanbieden. Die bedrijven moesten van Google ook de browser Chrome en de Google-zoekmachine inbouwen.

De boete van 4,3 miljard euro was de hoogste die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager had Google de beperkende voorwaarden sinds 2011 opgelegd aan fabrikanten en providers.

Android zonder Google en Chrome

Google kondigde daarna meteen aan in beroep te gaan. Maar de techgigant voldeed een jaar later wel aan de eisen van de Commissie door zijn regels aan te passen. Zo stond Google bedrijven toe om eigen versies van Android te maken zonder de Google-zoekmachine in te stellen en browser Chrome te installeren. Daar moeten telefoonfabrikanten wel voor betalen.

Volgens Google is de betaling nodig omdat het de inkomsten van advertenties gebruikt om Chrome gratis te houden. De Europese Commissie liet weten dat het aan Google zelf was om nieuw beleid rond Android te formuleren en dat het geen geld hoefde te gaan vragen.

Fire OS van Amazon

Google zegt dat de regels nodig waren om ervoor te zorgen dat apps en apparaten soepel konden samenwerken. De Commissie zegt dat het techbedrijf sommige fabrikanten ervan heeft weerhouden telefoons te verkopen met onder meer de Fire OS Android-versie van Amazon. Fire OS heeft als appwinkel niet de Google Play Store maar de Amazon Appstore.

"Android heeft voor iedereen meer keuze mogelijk gemaakt, niet minder. Android ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en de rest van de wereld", zei een Google-woordvoerder voorafgaand de eerste zitting maandag.

De behandeling van het hoger beroep bij het hof in Luxemburg duurt de hele week. Het kan nog wel een jaar duren voordat er een uitspraak komt. 

Kijk ook: de nieuwe Samsung-vouwtelefoons