Star Trek William Shatner ruimte reis blue origin
'Space: the final frontier'

Star Trek-acteur William Shatner gaat echt de ruimte in

4 oktober om 15:54
Laatste update: 4 oktober om 15:53

Star Trek-acteur William Shatner kan volgende week de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest worden. De 90-jarige Canadees gaat mee met een toeristische ruimtevlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Jeff Bezos.

Shatner gaat naar de rand van de dampkring en is een paar minuten gewichtloos, voordat hij terugkeert naar de aarde. Hij wordt dan de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

Het is de tweede ruimtevlucht die Blue Origin uitvoert. Het bedrijf is opgericht door Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. Hij ging in juli zelf mee met de eerste ruimtevlucht. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (momenteel nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte).

Captain Kirk

Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise. Zijn echte lancering staat gepland voor 12 oktober. Om 15.30 uur Nederlandse tijd moet de raket opstijgen in het westen van Texas. Het vaartuig schiet naar ruim 100 kilometer hoogte en moet ongeveer een kwartier later veilig landen, hangend aan een parachute.

"Ja, het is waar. Ik word een echte rocketman", tweette Shatner na de bekendmaking van het nieuws.

Drie anderen aan boord

Drie andere mensen gaan met Shatner mee. Een van hen is Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Australische ondernemer Chris Boshuizen gaat ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt.

De vierde ruimtetoerist is de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.