'Samsung-vouwtelefoons verkopen beter dan verwacht'

Samsung Galaxy Z Fold3

Opvouwbare smartphones

'Samsung-vouwtelefoons verkopen beter dan verwacht'

08-10-2021 12:51 Laatste update: 13:04

Samsung heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van een grotere vraag naar zijn nieuwe opvouwbare smartphones dan was verwacht.

De nieuwe Samsung-vouwtelefoons kwamen in augustus op de markt. De Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3 zijn nog relatief duur: ze kosten in ons land respectievelijk 1799 en 1049 euro. Samsung verwacht dat de telefoons met opvouwbare schermen uiteindelijk "mainstream" zullen worden. 

In thuisland Zuid-Korea zijn de nieuwe foldable smartphones in elk geval goed ontvangen. Samsung zegt er in de eerste 39 dagen al ruim 1 miljoen exemplaren van te hebben verkocht. Daarmee verkochten in het verleden alleen de Galaxy Note 10 en Galaxy S8 in de eerste weken sneller dan de nieuwe foldables, zegt Samsung. Het is nog niet bekend hoe goed de vouwtelefoons in andere landen verkopen.

De goede verkoop van de Fold 3 en Flip 3 zet zich waarschijnlijk door tot in het eerste kwartaal, verwacht analist Greg Roh van HMC Securities. In het eerste kwartaal wordt de nieuwe Galaxy S22 verwacht, ook een premium smartphone. Roh verwacht ook dat Chinese telefoonmerken meer vouwbare schermen bij Samsung zullen bestellen. Grote Chinese merken als Xiaomi en Oppo zetten tot nu toe nog niet groot in op foldable smartphones.

Geheugenchips

Mede dankzij de prijzige vouwtelefoons maakte Samsung in het derde kwartaal meer winst. Het bedrijf behaalde een bedrijfsresultaat van omgerekend ruim 11 miljard euro, zo maakte het vrijdag bekend

Veel van de winst komt niet van smartphones en andere apparaten, maar komt voor een groot deel uit de productie van geheugenchips. Samsung is een van de grootste chipmakers ter wereld en door de wereldwijde chiptekorten zijn de prijzen van chips fors gestegen. 

De chiptekorten houden ook de komende maanden nog aan. Samsung produceert overigens ook steeds meer aangepaste chips voor andere chipmakers, zoals Nvidia.

Getest: de nieuwe Samsung-vouwtelefoons