deepfake criminelen fraudeurs nepstem klonen bankroof 35 miljoen dollar
Kunstmatige intelligentie

Fraudeurs 'klonen' stem directeur: bank maakte 35 miljoen dollar over

14 oktober 2021 om 16:35
Laatste update: 14 oktober 2021 om 16:35

Fraudeurs zouden vorig jaar de stem van de directeur van een groot bedrijf hebben gekloond met een 'deepfake'. Met die nep-stem wisten zo'n 35 miljoen dollar bij een bank te stelen.

De uitzonderlijke roof zou begin 2020 zijn gepleegd, toen een bankmanager in de Verenigde Arabische Emiraten gebeld werd door een voor hem bekende stem, meldt Forbes. De stem zou hebben geklonken als die van de directeur van een groot bedrijf, die zei op het punt te staan een ander bedrijf over te nemen. Hij wilde dat de bank wat transacties zou autoriseren van in totaal zo'n 35 miljoen dollar (30 miljoen euro).

De bankmanager boekte het geld over. Hij vertrouwde de bekende stem en kreeg daarnaast e-mails van zowel de vermeende directeur als van de advocaat die de overname zou overzien. Het bleek allemaal één grote zwendel, waarbij criminelen met zogenoemde deepfake-technologie de stem van de directeur hadden gekloond.

Eén eerder voorval in 2019

De zaak wordt ongeschreven in een rechtbankdocument dat Forbes heeft gevonden. Deepfake is een technologie waarbij kunstmatige intelligentie wordt 'getraind' om iets wat bestaat zo goed mogelijk na te doen. Het bekendste voorbeeld is dat van gezichten van beroemdheden. Zo toonden twee Nederlanders eerder dit jaar een vrij overtuigende nep-video van Morgan Freeman, die met deepfake was gegenereerd.

Deepfake kan echter ook gebruikt worden om stemmen in plaats van gezichten te kopiëren. Voor zover bekend gebeurde dat één keer eerder om een groot geldbedrag te stelen. In 2019 deden criminelen via deepfake de stem van de topman van een bedrijf na, en maakten zo 220.000 euro buit.

Experts: klonen stem is gemakkelijk

Er zouden minstens zeventien mensen zitten achter de enorme roof van 35 miljoen dollar in de Verenigde Arabische Emiraten. Het gestolen geld zou zijn verdeeld over tal van bankrekeningen over de hele wereld. Zeker 400.000 dollar zou volgens de rechtbankdocumenten naar Amerikaanse rekeningen van de bank Centennial zijn overgemaakt. De Emiraten zoeken daarom samenwerking met de Amerikaanse overheid.

Experts waarschuwden voor het groeiende gevaar van dergelijke aanvallen. Indien er genoeg bronmateriaal van iemands stem beschikbaar is, kan kunstmatige intelligentie daar sneller een overtuigende kloon van maken dan van iemands gezicht.

Zo werken deepfakes: