© Waymo

Oeps: zelfrijdende auto's Waymo steeds vast in doodlopende straat
Autonome taxi

Oeps: zelfrijdende auto's Waymo steeds vast in doodlopende straat

15-10-2021 14:05 Laatste update: 14:05

Zelfrijdende auto's van Google-zusterbedrijf Waymo worden getest in San Francisco, maar dat gaat niet probleemloos. De autonome wagens rijden tot wel 50 keer per dag één doodlopende straat in, en weer uit.

In een normaal gesproken rustige buurt in San Francisco is het de laatste tijd een komen en gaan van de zelfrijdende auto's van Google-zusterbedrijf Waymo, meldt de lokale nieuwszender KPIX 5. Bewoners van een doodlopende straat in de wijk Richmond zien de autonome wagens van Waymo dag en nacht de straat in komen, soms tot wel vijftig keer per dag en soms in groepjes van twee of drie.

'Reactie op veranderende regels'

De auto's rijden tot het einde van de straat, maken dan een volledige draai en rijden weer weg. Testchauffeurs in de auto vertellen bewoners dat zij niet bepalen hoe de auto rijden; de chauffeurs grijpen alleen in als het zelfrijdende systeem er niet uitkomt. Overigens zou dat in het geval van de doodlopende straat regelmatig gebeuren: zelfrijdende auto's hebben moeite met het maken van een volledige draai door te steken.

"We passen ons constant aan de dynamische verkeersregels van San Francisco aan", zegt een woordvoerder van Waymo tegen The Verge. Sinds corona heeft San Francisco strengere verkeersregels, die regelen dat sommige straten niet begaanbaar zijn, behalve voor bestemmingsverkeer. De betreffende doodlopende weg valt niet onder die regels, waardoor de wagens van Waymo voor die staat blijkbaar kiezen tot de weg ophoudt.

Vaker incidentjes

Autonome auto's zijn de toekomst, maar voor het zover is moeten de auto's getest worden en oefenen in de praktijk. In de VS gebeurt dat vooral in de steden San Francisco en Phoenix, waar de lokale overheden speciale ontheffingen hebben voor de verschillende techbedrijven in de buurt.

Eerder dit jaar kwam een auto van Waymo in Phoenix in het nieuws toen de wagen zonder chauffeur klem kwam te staan op een kruising. Toen personeel de problemen wilde oplossen, ging de auto er zelfstandig vandoor, om uiteindelijk een snelweg te blokkeren. Het voorval werd vanaf de achterbank vastgelegd door YouTuber JJRicks Studios, die regelmatig ritten in zelfrijdende taxi's filmt.

Elektrische auto kopen? Let ook op de platforms