Big Tech

Miljard euro boete voor Amazon in Italië om misbruik marktmacht

© Amazon

Miljard euro boete voor Amazon in Italië om misbruik marktmacht
9 december om 10:21
Laatste update: 9 december om 10:44

Amazon heeft van de Italiaanse mededingingsautoriteiten een boete gekregen van ruim 1,1 miljard euro. Amazon heeft zijn dominantie marktpositie misbruikt en concurrenten benadeeld, oordeelt de toezichthouder.

De waakhond AGCM stelt dat door de dominantie positie van Amazon het bedrijf bij zijn eigen logistieke dienst voordeel kon behalen, terwijl andere aanbieders en verkopers werden benadeeld door Amazon. Omdat die partijen geen gebruikmaakten van de logistieke dienst van Amazon werden zij buitengesloten van bepaalde voordelen rond zichtbaarheid en betere verkoopmogelijkheden.

Volgens de AGCM weerspiegelt de hoogte van de boete de omvang en duur van het marktmisbruik, net als de grootte van Amazon. Het bedrijf moet nu maatregelen nemen om te voorkomen dat in de toekomst de praktijken plaats kunnen vinden, aldus de AGCM.

Vorige maand kreeg Amazon ook al een boete in Italië van 68,7 miljoen euro en werd Apple een boete opgelegd van 134,5 miljoen euro. Die werden opgelegd vanwege hun samenwerking bij de verkoop van Apple-producten en de geluidsapparatuur van Apple Beats. Door de concurrentieverstorende samenwerking tussen de twee grote concerns werden andere verkopers van deze producten in het land buitengesloten, stelde de Italiaanse mededingingswaakhond.

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen