© Bright

elektrische fiets fatbike fatbikes e-bike ebike kinderzitje kinderstoel
Bright Review

Getest: bijzondere kinderstoel voor elektrische fatbikes

10 januari om 09:41
Laatste update: 10 januari om 10:00

Elektrische fietsen zijn er in steeds meer soorten en maten, waardoor traditionele kinderzitjes niet altijd meer passen. Bright-tester Bram probeerde de Tyke Toter, een kinderstoeltje dat vast zit aan de zadelpen.

Sinds mijn video over ‘opgevoerde’ e-bikes rij ik op de ES Master Rock Wheel II, een elektrische fiets met hele dikke banden in het ontwerp dat het Deense fietsmerk Mate groot heeft gemaakt. Het is een groot plezier om op een fiets zoals deze te rijden, zeker ook omdat hij harder kan dan wettelijk is toegestaan. Heel praktisch is het niet alleen niet voor iemand zoals ik, die af en toe zijn kind op deze fiets wil verplaatsen. 

Er zit namelijk standaard geen bagagedrager op en bij fatbikes zijn alle afmetingen anders dan traditionele fietsen, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn in kinderzitjes. Zo wilde ik graag een stangzadel waar mijn dochter tussen mijn benen kan zitten als ik fiets, maar de Rock Wheel heeft niet echt een stang, maar eerder een metalen buis waar niks op past.

Na een tijd zoeken kwam ik bij de Tyke Toter, een Amerikaans uitvinding. Het idee is heel simpel: de Tyke Toter is een zitje op een metalen buis die je via een aluminium klem aan je zadelpen kan bevestigen. Het kind heeft een eigen zitje en ‘stuur’ waaraan het zich kan vasthouden. Ook wordt er een voetplankje meegeleverd dat je via klittenband aan de fiets kan plakken.

Past nét wel/niet

Dit kan dus in principe op iedere soort fiets. Het enige nadeel is dat je zadelpen niet te dik mag zijn, met een diameter tussen de 2,7 en 3,4 centimeter. De diameter van mijn zadelpen zit op (of net over) het randje, maar sluit desondanks nog goed af en voelt stevig aan. 

Ook kan je het voetpedaal niet kwijt op deze fatbike, aangezien deze bedacht is op een normaal frame. Dit is ook weer niet zo’n gigantisch probleem, aangezien mijn dochter ook haar voeten op het frame kan zetten. Ik overweeg nog om extra lange klittenband te kopen om te kijken of ik ze toch nog op mijn framebalk kan zetten, maar mooi en écht handig zal het niet worden. 

Ervaring

De installatie van het stoeltje is echt een peuleschil: binnen een paar minuten fiets je al met je kind tussen je benen weg. Dit is erg gezellig, omdat je allebei hetzelfde ziet en lekker dicht bij elkaar bent. Ook voelt het veilig om je kind tussen je armen ingeklemd te hebben. 

Een ander voordeel van de snelle installatie is dat je het stoeltje ook makkelijk kan demonteren als je ‘m niet nodig hebt. Zelf doe ik dit nauwelijks; het zitje zit ook nauwelijks in de weg bij het fietsen. De Tyke Toter geeft niet mee en zit stevig vast. De afwerking is fijn gedaan, met zachte foam waar jij en je kind het nodig hebben. 

Uit Amerika laten komen

De Tyke Toter is in principe een goed betaalbaar product: voor 129 dollar, zo’n 114 euro, kan je ‘m bestellen. Helaas heeft het bedrijf geen handelspartner in Europa, waardoor je ‘m moet importeren en verschepen uit Amerika. Er komt dan nog zo’n 75 dollar bij, wat de prijs op circa 180 euro brengt.

Dat is nog altijd niet overdreven duur. Het enigszins vergelijkbare Mac Ride-stoeltje is met 229 euro nog steeds duurder en is ingewikkelder om te installeren. Ik ben er erg tevreden over: het voelt veilig, stevig en bijzonder leuk. Voor mij is dit een perfecte oplossing voor veel vreemde e-bikes, al zou een officieel Europees verkooppunt wel prettiger zijn.

Bram van Dijk test gadgets voor Bright. Bekijk ook onze TikTok-video:

@brightnl Unboxing Tyke Toter, finally a child seat for strange e-bikes! #bright #tech #youtube #gadget #unboxing #uitpakken #fyp #tiktok #TykeToter #ebike #seat ♬ Happy - Pharrell Williams

Kijk ook: deze e-bikes zijn 'opgevoerd'