© Neuralink

Neuralink ontkent dierenmishandeling bij proeven, wel apen gestorven
Proeven met hersenimplantaten

Neuralink ontkent dierenmishandeling bij proeven, wel apen gestorven

21-02-2022 15:15 Laatste update: 16:48

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat werkt aan hersenimplantaten, heeft bevestigd dat meerdere apen die voor proeven zijn gebruikt zijn gestorven. Het bedrijf ontkent echter de aantijgingen van dierenmishandeling.

Vorige week kwam Neuralink in het nieuws nadat bekend werd dat dierenrechtengroep Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) een klacht wilde indienen. Volgens de PCRM zou Neuralink regelmatig de wetgeving rond dierenmishandeling hebben overtreden bij proeven met makaken die hersenimplantaten kregen. Die technologie wil Neuralink uiteindelijk inzetten om verlamde mensen te helpen.

De apen zouden volgens PCRM nodeloos veel geleden hebben en 15 van de 23 proefdieren zouden als gevolg van de nalatigheid zijn gestorven.

In de blogpost beweert Neuralink dat alle beweringen over dierenmishandeling ongegrond zijn en dat het bedrijf er alles aan doet om dieren op een ethische manier te behandelen. Het geeft wel toe dat een aantal apen geëuthanaseerd moesten worden.

Dat is volgens Neuralink echter niet uitzonderlijk. Alle bedrijven die een nieuw medisch apparaat of behandeling op de Amerikaanse markt willen brengen zijn bij wet verplicht om dat eerst op dieren te testen. Pas daarna mogen experimenten met menselijke proefpersonen uitgevoerd worden. Neuralink wijst erop dat de PCRM resoluut tegen elke vorm van dierproeven is en dat de groepering daarom bevooroordeeld is.

Infecties en andere complicaties

Voordat het hersenimplantaat bij gezonde apen werd getest, werd er eerst gebruikgemaakt van kadavers en terminaal zieke apen. Die laatste groep zou al een lage levenskwaliteit hebben door bestaande aandoeningen. De terminale apen werden onder verdoving ingeslapen na het implanteren van de Neuralink-module. Dat zou er volgens het bedrijf voor hebben gezorgd dat de dieren niet nodeloos leden. 

Verhalen dat apen vingers en tenen kwijt zouden geraakt tijdens de studies worden door Neuralink ook ontkend. Het wijst naar een studie die aantoont dat Rhesus-makaken elkaar regelmatig aanvallen om dominantie te verkrijgen. Volgens Neuralink zou de aap hoogstwaarschijnlijk op die manier zijn verminkt door een soortgenoot.

Het bedrijf geeft toe dat een aantal apen zijn gestorven aan infecties en andere complicaties als gevolg van de operaties. Dat risico bestaat volgens Neuralink altijd wanneer een nieuwe technologie op dieren wordt getest.

Verbeteringen

Sinds de experimenten waar de PCRM een klacht voor wil indienen zegt Neuralink bovendien een aantal grote verbeteringen te hebben gemaakt aan de chirurgische protocols en het implantaat. Dat zou operaties veiliger moeten maken.

Ook heeft het bedrijf sinds 2020 een eigen dierenverblijf. Dat is volgens Neuralink 150 keer groter dan bij wet verplicht, wat de levenskwaliteit van de dieren zou verbeteren. In het verblijf bevinden zich allerlei objecten zoals zwembaden, schommels en andere zaken die het natuurlijke gedrag van de dieren moet stimuleren. 

Neuralink somt nog een aantal dingen op die de dierproeven humaner zouden maken. Daaronder vallen een gevarieerd dieet, de mogelijkheid om een sociaal leven te hebben en dieren zo weinig mogelijk vast te maken.

Ten slotte zegt het bedrijf dat dieren die weigeren mee te werken aan de proeven 'op pensioen gaan'. Daarbij toont het voorbeelden van drie makaken en een varken die niet meer mee hoeven doen aan de experimenten.

Oplossing voor verlamming

Het bedrijf van Elon Musk wil binnenkort beginnen met proeven bij mensen. Het doel is om uiteindelijk een implantaat te maken dat verlamde mensen zal helpen in hun dagelijks leven.

Musk zei eerder dat toekomstige versies van het apparaat misschien in staat zullen zijn om signalen door te sturen naar de ledematen, waardoor verlamden weer zouden kunnen lopen.

Bekijk ook: