© La Brea Tar Pits

Uitgestorven dieren komen tot leven in augmented reality
Mammoet en reuzenwolf

Uitgestorven dieren komen tot leven in augmented reality

06-03-2022 21:54 Laatste update: 21:54

Uitgestorven dieren uit de ijstijd zijn in augmented reality te bezichtigen. Paleontologen hebben daarvoor biologisch nauwkeurige 3D-modellen van de dieren ontwikkeld.

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen wetenschappers van het Natural History Museum uit Los Angeles en ontwerpers van de University of Southern California (USC). Ze maakten dertien wetenschappelijk accurate modellen van uitgestorven diersoorten, zoals de mammoet, de sabeltandkat en de reuzenwolf voor apps met augmented reality (AR). Daarbij worden digitale beelden op de echte wereld getoond.

Oorspronkelijk wou het team onderzoeken wat voor impact AR heeft op de leerervaring in musea, maar al snel kwamen ze tot de conclusie dat er geen realistische 3D-modellen van uitgestorven dieren bestonden. Ze besloten zelf die modellen te creëren. Ze deden dat aan de hand van bestaande paleontologische research, zodat de dieren zo realistisch mogelijk worden afgebeeld. 

De 3D-modellen tonen hoe de dieren bewogen, welke kleur ze hadden en wat voor vacht ze hadden. In sommige gevallen hadden de onderzoekers daarvoor genoeg informatie om met zekerheid te zeggen dat een dier er echt zo uitzag. Bij andere dieren zijn artistieke interpretaties gebruikt, omdat er niet genoeg kan worden afgeleid uit de schaarse fossielen die er zijn.

Mammoet op je smartphone

Het team heeft ervoor gekozen om de beelden in een lage resolutie vrij te geven. Dat moet ervoor zorgen dat zij toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht het apparaat. Ook moet dat het makkelijker maken om de dieren op een wetenschappelijk nauwkeurige manier voor te stellen. De virtuele dieren moeten binnenkort ook te bekijken zijn in de metaverse, de gedeelde virtuele wereld waar grote techbedrijven aan werken.

De modellen van de dieren zijn al op een aantal bestaande apps te bekijken. Zo kun je de onderstaande Snapcodes scannen om de dieren in AR te bekijken. 

Ook op Instagram kan je de dieren bezichtigen. Daarvoor moet je naar ‘verhaal toevoegen’ gaan, de camera openen en vervolgens bij ‘effecten’ helemaal naar rechts scrollen tot ‘effecten bekijken’. Daar kun je de Engelstalige namen van de dieren ingeven om de modellen via je camera te kunnen bekijken. Een lijst met Engelse namen vind je via deze link

Ten slotte kun je de modellen ook via Sketchfab bekijken op Apple-apparaten. Daar kun je de dieren terugvinden onder de noemer ‘La Brea Tar Pits low poly Ice Age animals’. Daarna kun je de virtuele dieren bekijken in AR door op de AR-knop te klikken. 

Getest: vergadering in de metaverse