Draadloos laden

Volvo test automatisch draadloos opladen van auto's

© Volvo

Volvo elektrisch draadloos Zweden
4 maart 2022 om 17:31
Laatste update: 4 maart 2022 om 17:31

Automaker Volvo gaat draadloze laadtechnologie voor auto's testen in Zweden. De proef met het draadloos laden van taxi's duurt drie jaar.

De technologie zal worden getest in de stad Göteborg, om na te gaan hoe haalbaar draadloos laden is. Voorlopig zal de oplaaddienst alleen beschikbaar zijn voor de Volvo XC40 Recharge. Het gaat om elektrische taxi's van Cabonline, het grootste Scandinavische taxibedrijf.

Het project maakt deel uit van de Green City Zone in Göteborg, waar duurzame technologie en infrastructuur wordt getest. De stad wil tegen 2030 een volledig klimaatneutraal transportsysteem hebben. Volvo-topman Mats Moberg zegt de technologie na verloop van tijd te gaan evalueren "met het oog op een eventuele bredere introductie".

Automatisch

Het laadproces zal automatisch gebeuren als een geschikte auto het laadstation oprijdt. Om zich correct te positioneren zal de auto gebruikmaken van de ingebouwde 360-gradencamera. Zodra de auto in positie is, zal de energie die door het laadstation wordt verzonden, opgepikt worden door een ontvangsteenheid in het voertuig. 

Volvo zegt dat de stations een laadcapaciteit van meer dan 40 kW zullen kunnen leveren. Daarmee zouden de wagens in minder dan twee uur tijd kunnen worden opgeladen. De XC40 Recharge heeft een accucapaciteit van 75 kWh.

Volvo gaat volledig elektrisch

De plannen maken deel uit van de strategie van het merk om tegen 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te produceren. Tegen 2025 zou de helft van alle nieuwe wagens bij Volvo dat al moeten zijn. 

De andere helft moet dan ook alleen nog maar bestaan uit hybrides. Volvo lanceerde zijn eerste volledig elektrische model in 2020 met de XC40 Recharge.

Volvo's dochtermerk Polestar maakt sinds een paar jaar ook elektrische auto's. Daarbij positioneert het merk zichzelf als zelfstandige autofabrikant. 

Elektrische Volvo getest: