Grote Tesla-fabriek bij Berlijn geopend: 'Duitsland bedankt!'
Na maanden vertraging

Grote Tesla-fabriek bij Berlijn geopend: 'Duitsland bedankt!'

22-03-2022 15:55 Laatste update: 17:37

De eerste Europese Tesla Gigafactory is vandaag bij Berlijn officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde twee jaar nadat de bouw begon en maanden later dan was verwacht. Met de fabriek hoopt Tesla de concurrentiestrijd met Duitse automerken op te voeren.

Tijdens de openingsceremonie overhandigde Tesla-oprichter Elon Musk de eerste Model Y-voertuigen van het bedrijf die in Duitsland zijn gemaakt aan klanten. "Danke Deutschland!", tweette hij in het Duits. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en minister van Economische Zaken Robert Habeck waren aanwezig.

De Tesla-fabriek in Grünheide, ten oosten van Berlijn, is de eerste productiefaciliteit van het automerk in Europa. Volgens Musk zorgt de productie binnen Europa voor een 'enorm verschil in efficiëntie'.

Zorgen over waterverbruik

Tesla begon in 2019 met de bouw van de assemblagefabriek, waarmee het een eigen productiebasis op de grote Duitse automarkt heeft. Tesla had eigenlijk afgelopen zomer al met de productie willen beginnen. Lokale overheden namen echter hun tijd om de milieueffecten van de fabriek te evalueren. Daarbij zijn er vooral zorgen over het waterverbruik.

Concurrentie met Volkswagen

Tesla hoopt met de fabriek beter de concurrentie aan te kunnen met de Duitse rivalen Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW. De fabriek, die is ontworpen om uiteindelijk ook accu's te produceren, zou jaarlijks een half miljoen auto's moeten gaan bouwen. De locatie biedt werk aan zo'n 12.000 mensen.

De Duitse fabriek is een belangrijke troef voor Tesla om het doel van 50 procent verkoopgroei per jaar te kunnen halen. Het Amerikaanse bedrijf is door het nieuwe complex in Grünheide voor zijn productie ook minder afhankelijk van China. 

Review Tesla Model Y