Groen licht voor handvol Nederlandse en Vlaamse Netflix-series
Series streamen

Groen licht voor handvol Nederlandse en Vlaamse Netflix-series

28-03-2022 12:06 Laatste update: 12:07

Netflix heeft een handvol Nederlandse en Vlaamse projecten "groen licht gegeven om door te ontwikkelen". Dat zegt Antoinette Beumer, director Original Series Benelux bij Netflix.

De 59-jarige Beumer, voorheen regisseur van films als Loft en De gelukkige huisvrouw, beslist voor Netflix welke Nederlandse en Vlaamse series worden gemaakt. Momenteel bestaat het aanbod Nederlandse Netflix-series uit Undercover, Ares en Dirty Lines, dat in april uitkomt.

Beumer wil daar meer series aan toe gaan voegen, meldt NRC. Ze heeft in de eerste maanden in deze functie "een handvol" projecten toegezegd. Beumer wil niet zeggen hoeveel series precies, hoe deze gaan heten en wanneer de series uitkomen. "We presenteren onze series pas als ze helemaal klaar zijn. We willen de makers tijdens het hele proces een vrijheid geven die ik zelf als regisseur nooit heb gevoeld - zonder extra druk van de buitenwereld."

'Mensen van vlees en bloed'

Ook zegt ze dat er financiële grenzen zijn. "Het zou niet realistisch zijn om voor de Nederlandse markt een dure serie als The Crown te maken."

Verder zegt Beumer dat ze het "een belangrijk criterium" vindt in hoeverre series zich op de karakters focussen. "Voor ons is het belangrijk dat kijkers zich binden aan de personages. Het moeten mensen van vlees en bloed zijn die gaandeweg een ontwikkeling doormaken waarmee jij je kan identificeren."

Buiten de Randstad

Ook wil Beumer zich niet alleen richten op verhalen die zich afspelen in de Randstad. "Ook in Nederland is inmiddels aangetoond dat drama dat zich in de regio afspeelt heel goed werkt en een breed publiek kan aanspreken".

Luister ook de Bright Podcast: