'Apple en Meta gaven data klanten aan tiener achter hackersgroep Lapsus$'
Cybercrime

'Apple en Meta gaven data klanten aan tiener achter hackersgroep Lapsus$'

30-03-2022 20:31 Laatste update: 20:48

Apple en Facebook-moederbedrijf Meta zouden vorig jaar klantgegevens aan hackers hebben gegeven die zich voordeden als wetshandhavers. Een van de hackers zou een 16-jarige Brit zijn.

De hackers zouden een vervalst noodgegevensverzoek hebben gebruikt om de data te bemachtigen, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Het zou gaan om onder andere telefoonnummers, adressen en IP-adressen. 

Bij zo'n noodbevel is anders dan bij een normaal informatieverzoek geen document nodig dat door de rechter is ondertekend, zoals een dagvaarding. Het is niet duidelijk hoe veel keren de bedrijven gegevens hebben verstrekt naar aanleiding van vervalste verzoeken.

Jonge hackers opgepakt

Onderzoekers vermoeden dat enkele hackers minderjarig zijn en zich in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bevinden. Een van de minderjarigen zou ook het brein zijn achter de hackersgroep Lapsus$, die onder onder andere Microsoft, Samsung, Okta en Nvidia heeft gehackt.

De politie van Londen heeft vorige week zeven mensen gearresteerd in verband met een onderzoek naar Lapsus$. De leider van de hackersgroep zou een 16-jarige inwoner van het Engelse Oxford zijn.

Controleren dataverzoeken

Een vertegenwoordiger van Apple verwees in een reactie tegen Bloomberg naar de richtlijnen voor wetshandhaving bij het bedrijf. Het bedrijf reageerde verder niet inhoudelijk.

Meta zegt in een reactie elk dataverzoek op juridische toereikendheid te controleren. Het bedrijf gebruikt naar eigen zeggen ook geavanceerde systemen en processen om rechtshandhavingsverzoeken te valideren en misbruik op te sporen. Daarbij worden aangetaste accounts voor zover bekend geblokkeerd. Het bedrijf werkt samen met rechtshandhaving in de reactie op incidenten met vermoedelijk frauduleuze verzoeken "zoals we in dit geval hebben gedaan".

Noodverzoeken bij dreigend gevaar

Opsporingsdiensten over de hele wereld vragen socialmediaplatforms routinematig om informatie over gebruikers als onderdeel van strafrechtelijke onderzoeken. In de Verenigde Staten is voor dergelijke verzoeken meestal een ondertekend bevel van een rechter nodig. De noodverzoeken, die bedoeld zijn voor gebruik in geval van dreigend gevaar, hoeven dus niet door een rechter te zijn ondertekend.

Getest: HomePod Mini