© Space Perspective

In een ballon naar de 'ruimte': ticket kost een ton, maar er is een bar en wifi
Ballonvaart naar 30 km hoogte

In een ballon naar de 'ruimte': ticket kost een ton, maar er is een bar en wifi

14-04-2022 14:00 Laatste update: 14:00

Ruimtevaartbedrijf Space Perspective wil over een paar jaar passagiers tot 30 kilometer hoogte brengen in enorme ballonnen. Die ballonnen zullen worden uitgerust met ramen, wifi, sfeerverlichting en zelfs een bar.

Space Perspective zegt al 600 tickets te hebben verkocht aan toekomstige passagiers. Zij betaalden elk zo’n 125.000 dollar (115.000 euro) voor een vlucht. Als alles goed gaat, zullen de eerste ballonvluchten in 2024 worden gelanceerd.

De ballonnen zullen niet helemaal tot in de ruimte vliegen. Passagiers zullen tot zo’n 30 kilometer hoog worden gebracht, waarbij ze de kromming van de aarde zullen kunnen zien. De officiële grens van de ruimte, de Kármánlijn, bevindt zich echter op een hoogte van honderd kilometer.

Goedkoper dan de concurrentie

Ondanks het prijskaartje van meer dan een ton is de ballonvlucht een goedkopere manier om de aarde van grote hoogte te bekijken dan de aanbieders van ruimtetoerisme. Een vlucht aan boord van het ruimtevliegtuig van Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson, kost zo’n 450.000 dollar. Een rondvaart op de raket van Jeff Bezos’ privémissie naar het ISS had een prijskaartje van maar liefst 55 miljoen dollar per persoon. 

Hoewel Space Perspective niet tot aan de rand van de ruimte komt, in tegenstelling tot die andere bedrijven, zullen de ballonnen van het bedrijf nog altijd drie keer zo hoog vliegen als commerciële vliegtuigen. Hoewel passagiers daar niet gewichtloos zullen zijn, is de atmosfeer daar al zo dun dat de lucht volledig zwart is.

Volgens Jayne Poynter, een van de oprichters van het bedrijf, moet dat ervoor zorgen dat de ruimtevaart toegankelijker wordt voor een breder publiek. 

Lounge in de ruimte

Het interieur van de ballonnen zal luxueuzer zijn dan die van concurrenten. Passagiers kunnen gebruikmaken van een bar, er is sfeerverlichting en er zal wifi aan boord zijn, zodat mensen hun vlucht kunnen livestreamen. 

Een reis zal in totaal zo’n zes uur duren. Het bedrijf zegt dat een ballon er twee uur over zal doen om op te stijgen, waarna die twee uur lang moet zweven. De afdaling duurt ook weer twee uur, waarna de ballon zal landen in de oceaan. 

Passagiers hebben volgens het bedrijf geen speciale training nodig om mee te mogen op de ballonvlucht.

Bekijk ook: