© NASA

VS beloven geen wapens in de ruimte te gaan testen
Anti-satellietwapens

VS beloven geen wapens in de ruimte te gaan testen

19-04-2022 08:35 Laatste update: 08:35

De Verenigde Staten zeggen geen testen in de ruimte te gaan uitvoeren met anti-satellietwapens. Dat zijn raketten die vanaf de grond worden afgeschoten en ruimtevaartuigen in een baan om de aarde kunnen vernietigen.

Vicepresident Kamala Harris kondigde dat aan. Het besluit van de Amerikaanse regering moet druk uitoefenen op Rusland en China om hetzelfde te beloven. Bij het testen van dergelijke wapens zouden brokstukken ontstaan die een gevaar kunnen opleveren voor ruimteschepen die zich in een baan om de aarde bewegen, waaronder het internationale ruimtestation ISS.

Rusland testte in november een anti-satellietwapen op een satelliet die het niet meer gebruikte. Harris, die als vicepresident voorzitter is van de nationale ruimteraad van de VS, uitte daar destijds al kritiek op. "Deze onverantwoordelijke daad brengt satellieten van andere landen in gevaar, net als de astronauten in het internationale ruimtestation."

3000 brokstukken door een test

In 2007 voerde China een soortgelijke test uit. Volgens de Amerikaanse denktank Secure World Foundation kwamen daardoor ruim 3000 brokstukken in de ruimte terecht. De VS hebben volgens de denktank eerder ook al dergelijke testen uitgevoerd: in 1985, 1986 en 2008.