© Lightyear

Duizenden zonneauto's van Lightyear worden deelauto's
Zonneauto's

Duizenden zonneauto's van Lightyear worden deelauto's

20-04-2022 13:48 Laatste update: 13:48

De zonneauto's van de Nederlandse startup Lightyear komen vanaf volgend jaar ook beschikbaar als deelauto's op het deelplatform MyWheels. In totaal moeten er duizenden Lightyear-auto's bij MyWheels beschikbaar komen.

Lightyear maakte de samenwerking met MyWheels vandaag bekend. Het zonneautobedrijf uit Helmond zal in 2023 een beperkt aantal exemplaren van de Lightyear One aanbieden via MyWheels. Als de goedkopere opvolger Lightyear Two over enkele jaren is verschenen, komen er vijfduizend exemplaren beschikbaar op het deelplatform. 

De elektrische auto's van Lightyear hebben een dak met ingebouwde zonnepanelen, waardoor ze minder vaak aan de oplader hoeven. De Lightyear One krijgt een actieradius van 725 kilometer. De zonnepanelen voegen volgens het bedrijf elke dag gemiddeld zo'n 70 kilometer aan actieradius toe. "In Italië en Spanje is het zelfs mogelijk om energie-positief te zijn. In Nederland zal dat iets minder zijn. Hier moet je om de twee of drie weken aan de stekker in de winter", vertelde Lightyear-ceo Lex Hoefsloot onlangs aan Bright.

'Toekomst van mobiliteit'

Het is de tweede grote deal voor Lightyear, nadat het eerder ook al vijfduizend exemplaren van zijn tweede model verkocht aan LeasePlan. Het is niet bekend hoeveel geld er gemoeid is met de overeenkomsten. MyWheels heeft momenteel 2500 deelauto's, waarvan inmiddels meer dan de helft elektrische auto's zijn.

Lightyear, opgericht door oud-studenten van de TU/e in Eindhoven, ziet een grote toekomst voor deelauto's. "De toekomst van mobiliteit draait niet alleen om het voertuig zelf, maar ook om de manier waarop we het gebruiken. Het autodeelconcept is een voorbeeld van hoe de markt zich ontwikkelt om nieuwe, duurzamere manieren te vinden om mensen mobiel te houden zonder zelf een auto te bezitten", aldus Hoefsloot.

Doel: een zonneauto van 30.000 euro

Het luxemodel Lightyear One wordt later dit jaar geleverd aan de eerste klanten. Dat model is met een prijskaartje van 150.000 euro nog niet geschikt voor het grote publiek, waardoor er in eerste instantie maar 946 exemplaren van zullen worden gemaakt. De eerste Lightyear Ones rollen deze zomer van de productielijn in Fijnland. 

Opvolger Lightyear Two is wel bedoeld voor de massamarkt. Dat model moet vanaf 2024 of 2025 op de markt komen en zou een vanafprijs van 30.000 euro krijgen. "De technologie die we nu ontwikkeld hebben, moet nog opgeschaald worden, maar er is niets inherent duur aan", aldus Hoefsloot tegen Bright.

Tweedehands Tesla kopen? Let hier op: