Twitter meldde jarenlang meer gebruikers dan het had
Foute cijfers

Twitter meldde jarenlang meer gebruikers dan het had

28-04-2022 16:01 Laatste update: 18:39

Twitter heeft de afgelopen drie jaar meer gebruikers gemeld dan het eigenlijk had. De fout: het bedrijf telde gebruikers met meerdere accounts dubbel.

Twitter heeft het aantal dagelijks actieve gebruikers de afgelopen drie jaar te hoog ingeschat, met tot 1,9 miljoen gebruikers per kwartaal te veel. Dat meldt Twitter in de toelichting op zijn nieuwste kwartaalcijfers.

De fout is opvallend: het aantal actieve gebruikers is een van de belangrijkste graadmeters van het succes van Twitter en bepalend in de keuzes van aandeelhouders.

Mensen met meerdere accounts

De afgelopen jaren ging het blijkbaar mis bij de optelsom van gebruikers die meer dan één account hebben. Die gebruikers kunnen die verschillende accounts sinds 2019 aan elkaar koppelen, om er sneller tussen te kunnen wisselen. Die koppeling maakt het voor Twitter ook eenvoudig te zien welke gebruiker meerdere account bezit, toch is dat fout gegaan. Nog opvallender: ook in 2017 schatte Twitter het aantal actieve gebruikers al verkeerd in.

Aantal gebruikers fluctueert sterk

Het aantal actieve gebruikers lag aan het eind van afgelopen kwartaal op 229 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Dat is vijftien procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Inmiddels lijkt het aantal actieve account echter sterk te fluctueren, waarschijnlijk als gevolg van de aangekondigde overname van Twitter door miljardair Elon Musk.

Twitter biedt als gevolg van die geplande overname ook geen winst- en omzetverwachtingen meer. Eerder gemaakte doelen en verwachtingen worden ook geschrapt.

Twitter-topman Parag Agrawal lijkt zich ondertussen weinig aan te trekken van de consternatie rond zijn bedrijf. "Trots op onze mensen die blijven werken met aandacht en urgentie, ondanks de ruis", schrijft Agrawal.