'Musk wil Twitter laten verdienen aan heffing op populaire tweets'
Betalen voor embedden tweets

'Musk wil Twitter laten verdienen aan heffing op populaire tweets'

29-04-2022 11:04 Laatste update: 11:06

Miljardair Elon Musk zou banken met een aantal plannen hebben overgehaald om hem de miljarden te lenen voor de Twitter-overname. Zo wil hij onder andere dat Twitter geld gaat verdienen aan de populairste tweets.

Musk deed onlangs een bod van 44 miljard dollar op Twitter. Dat overnamebod bestaat grotendeels uit miljardenleningen bij banken. Om die banken over de streep te krijgen, zette Musk een kort plan uiteen, meldt Reuters op basis van ingewijden. Musk zou onder meer hebben gewezen op de relatief magere brutowinstmarge van Twitter: die is hoger bij concurrenten als Pinterest en Meta's Facebook.

Geld vragen voor citeren en embedden

Opvallend is het plan van Musk om direct geld te gaan verdienen aan tweets. De inkomsten van Twitter komen nu vrijwel alleen uit advertenties, een betaald abonnement is nog maar beperkt beschikbaar.

Musk zou geld willen gaan vragen voor het citeren of embedden van geverifieerde gebruikers of instanties. Hoe dat in de praktijk uitpakt, moet nog blijken: het citaatrecht staat het citeren van tweets in principe toe.

Nieuwe ceo zou al klaarstaan

Musk zou verder tegen banken hebben gezegd dat hij zou willen snijden in het aantal werknemers van Twitter en in de salarissen van bestuurders. Hij verwacht daarmee 3 miljoen dollar per jaar te besparen, zei Musk onlangs. Aan de bestuursraad van Twitter zou Musk deze plannen niet hebben gepresenteerd, zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

Een nieuwe ceo zou Musk ook al in gedachten hebben, al blijft de identiteit vooralsnog geheim. Twitter staat sinds november onder leiding van Parag Agrawal, die het stokje overnam van oprichter Jack Dorsey. Tussen 2006 en 2008 en tussen 2015 en 2021 was Dorsey ceo, daartussen waren dat mede-oprichter Evan Williams en Dick Costolo.

Luister ook de Bright Podcast:

Musk verkoopt miljoenen aandelen

Musk heeft deze week verder zo'n 4,4 miljoen aandelen Tesla verkocht, meldt The Wall Street Journal. Die aandelen zijn tegen de huidige prijs zo'n 4 miljard dollar waard. Het is niet duidelijk of Musk het geld wil gebruiken voor zijn Twitter-overname. Mocht die overname niet doorgaan, moet Musk overigens een vergoeding van 1 miljard dollar betalen.

Wat wil Musk met Twitter? 'Dit wordt moeilijker dan Tesla'