Speciaal voor bellen

Sony onthult lichte oordoppen met ruisonderdrukking

© Sony

sony linkbuds s draadloze oordoppen actieve ruisonderdrukking anc
18 mei om 16:00
Laatste update: 18 mei om 16:00

Sony heeft nieuwe, lichte oordoppen met actieve ruisonderdrukking aangekondigd. De oordopjes hebben microfoons die gericht zijn op telefoongesprekken.

De nieuwe Sony LinkBuds S zijn het tweede setje oordoppen in de LinksBuds-lijn. Het eerste setje heeft bewust een heel open ontwerp. De tweede set is traditioneler met een gesloten ontwerp en actieve ruisonderdrukking. De LinksBuds S zitten ergens tussen de eerste LinksBuds en de WF-1000XM4, de meest premium draadloze oordoppen van Sony.

De 1000X-oordoppen klinken nog wat voller dankzij hun iets grotere 6mm-drivers dan de LinkBuds S met 5mm-drivers. Maar de LinkBuds S zijn dan weer lichter: 4,8 gram per dopje tegenover de 7,3 gram van de 1000X-dopjes. Ze zijn ook lichter dan AirPods Pro, die 5,4 gram per stuk wegen. De LinkBuds S zijn 41 procent kleiner dan de 1000X-dopjes en 33 procent lichter.

Bellen en videovergaderen

Dat lichte gewicht moet de nieuwe oordopjes volgens Sony beter geschikt maken om langdurig te dragen, bijvoorbeeld tijdens telefoongesprekken en videovergaderingen. De LinkBuds S zijn voorzien van Sony's Precise Voice Pickup-technologie, waardoor de stem van de gebruiker wat helderder te horen is dan bij veel vergelijkbare oordopjes.

Geschikt voor hi-res audio

De nieuwe oordopjes zijn volgens Sony ook de lichtste met ondersteuning voor hi-res audio: muziek met een hogere kwaliteit. Daarvoor gebruikt Sony de technologie LDAC, die een bandbreedte van 990 kb per seconde toelaat – de grens van bluetooth ligt bij 328 kb per seconde.

LDAC is alleen beschikbaar op bepaalde Android-toestellen en gebruikers hebben ook een muziekdienst met Lossless-muziek nodig, zoals onder meer Apple Music, Amazon Music of Tidal.

Spraakdetectie en ruisonderdrukking

Net als veel andere recente oordoppen en koptelefoons van Sony herkennen ook deze dopjes het als de gebruiker praat. Dan wordt de muziek gepauzeerd en de actieve ruisonderdrukking uitgeschakeld. Die optie is wel uit te schakelen in de bijbehorende app.

Met die app kunnen gebruikers de mate van actieve ruisonderdrukking ook laten afhangen van waar ze zijn, op straat of kantoor bijvoorbeeld. Daarvoor moet de app wel constant de locatie van de gebruiker weten.

Accuduur

LinkBuds S hebben een totale batterijduur van 20 uur: 6 uur in de dopjes, 14 uur in het doosje. Vijf minuten laden in dat doosje is genoeg voor weer een uur gebruik. De dopjes zijn ook IPX4-waterbestendig: niet compleet waterdicht maar wel bestand tegen zweet en regen. De dopjes zijn gemaakt van gerecycled plastic en worden geleverd in een plasticloze verpakking.

De Sony LinkBuds S zijn er in zwart, wit en ecru, worden vanaf eind deze maand geleverd en zijn te koop voor 200 euro.

Getest: de nieuwe koptelefoon van Sony