Instagram schrapt vierkante foto's in feed tot woede van gebruikers

Vierkante foto's van Bright in de nieuwe interface

Niet langer 'hip to be square'

Instagram schrapt vierkante foto's in feed tot woede van gebruikers

20-05-2022 12:07 Laatste update: 15:36

De foto- en video-app neemt definitief afscheid van zijn verleden. De kenmerkende vierkante foto's maken plaats voor afbeeldingen in het verticale 6:19-formaat, tot afgrijzen van veel van de gebruikers die de nieuwe interface al hebben gekregen.

Het kan zijn dat je feed in Instagram er nog uitziet zoals je bent gewend, maar dat kan elk moment veranderen. In de grote mei-update van de app gooit Instagram voor zijn interface het roer om. Alle posts worden voortaan getoond in een 6:19 beeldverhouding, oftewel verticaal of staand. Dat geldt voor Reels, video’s én foto’s. Daarmee is de app die sinds start in 2010 bekend staat om zijn vierkante foto’s en fotofilters in een nieuwe fase beland.

Volgens Instagram-baas Adam Mosseri gaat het om een test en is het doel om gebruikers een meer 'meeslepende ervaring' te bieden op smartphones.

Sinds 2015 liet Instagram al liggende en staande foto’s toe. Deze nieuwe wijziging lijkt vooral een zet om video en de Reels binnen de app een groter toneel te bieden. Instagram is verwikkeld in een felle concurrentiestrijd om gebruikers en kijktijd met TikTok. De feed van die laatste app, de snelst groeiende socialmedia-app, staat juist bekend om zijn beeldvullende (en daarmee verticale) video’s.

Balken en ingekorte bijschriften

Instagram is de afgelopen dagen begonnen met de uitrol van de nieuwe interface. Het resultaat is, zoals bovenaan dit artikel is te zien, dat boven en onder alle vierkante foto’s een balk is te zien, waarin het kleurpalet van de foto doorschijnt. 

Ook de foto- of videobijschriften zijn ingekort tot slechts één regel. Is er meer tekst, dan verschijnt er automatisch een 'meer'-knop. Hoeveel likes een foto of video heeft wordt nog wel vermeld, evenals het aantal reacties, maar die moeten het ook doen met minder ruimte in de feed. Tot slot is bij video’s en Reels de volumeknop naar boven verhuisd.

Zeer kritische reacties

De eerste reacties op andere sociale media op de wijzigingen bij Instagram zijn zeer kritisch. "Dus nu zijn er in feite twee TikToks", reageert een twitteraar. Een ander: "Afschuwelijk, zet het terug zoals het was!" 

Volg Bright ook op Instagram