Rijden op zonne-energie

Nieuwe zonneauto van studenten TU Delft heeft extra krachtige motor

zonne auto tu delft nuna 11s brunel solar team zonnepaneel
28 juni om 21:58
Laatste update: 28 juni om 22:03

De nieuwe zonneauto van het Delftse studententeam Brunel Solar Team heeft een zelfontworpen krachtige motor. Daarmee hopen de studenten dit najaar een wedstrijd voor zonneauto's dwars door Zuid-Afrika te winnen.

De nieuwe Nuna 11s van het Brunel Solar Team heeft twee keer zoveel vermogen als de vorige zonnewagens van het team, terwijl het gewicht ongeveer gelijk is gebleven. Het is voor het eerst dat het team van studenten van de TU Delft een eigen motor heeft ontwikkeld. De motor is ook zuiniger, dankzij een nieuwe spoelconfiguratie, een zogeheten 'dual air gap'.

Bovendien is het nieuwe zonnepaneel volgens het team 'afgesteld om in alle omstandigheden en omgevingen efficiënt te werken'. Alleen het deel van het paneel waarop een schaduw valt wordt uitgeschakeld. Verder hebben de studenten de accu verbeterd en het accupakket weegt ook 50 procent minder, nog maar zo'n 20 kilogram.

De studenten hopen met de Nuna 11s op de winst bij de achtdaagse wedstrijd Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika in september.

Design

Het ontwerp van de auto is ook op schop gegaan. "We wilden dat de auto eruit zou zien als een raceauto en een echte blikvanger", zegt het team. Voor het eerst is gekozen voor een matte afwerking. Ook is het kleurrijke verloop 'geïnspireerd door de zonsondergang in Zuid-Afrika'. Net boven de wielen zit een strook koolstofvezel, zodat de 'binnenkant' van de auto ook aan de buitenkant te zien is.

In brand gevlogen

Na meerdere overwinningen in races met zonnewagens, ging het in 2019 mis voor het Delftse team. Tijdens een race door Australië vloog de auto NunaX in brand. Er raakte niemand gewond, maar van de wagen bleef niets over. 

Bij een zonnerace in Marokko vorig jaar werden de Delftse studenten derde en eindigde Solar Team Twente als eerste. "Met de nieuwe motor zijn we ervan overtuigd dat we voorbereid zijn op de bergachtige gebieden van Zuid-Afrika, iets waar we tijdens onze vorige race in Marokko mee worstelden", zegt het Brunel Solar Team.

Kijk ook: eerste indruk zonne-auto Lightyear 0