airco airconditioning kopen smart aircos
Bright Review

Review: Tado maakt je airco onderdeel van je smart home

12 juli om 11:43
Laatste update: 18 juli om 08:23

Tado, dat bekend is van de slimme verwarmingsproducten, heeft ook een controller voor airco's. De Tado Slimme Aircobediening V3+ belooft van zo goed als elke airco een slimme airco te maken. Bram van Dijk heeft 'm getest.

We leven in een wereld die steeds warmer wordt en daarom zullen velen in Nederland er ook aan moeten geloven: een airco in je huis. Dat kan via vaste installaties of via mobiele airconditioners (AC’s) die een lange brede slang naar het raam hebben om de hete lucht af te voeren.

Tado, dat bekend is van zijn slimme thermostaten, wil naast verwarmen ook je huis slim koel maken met de Tado Slimme Aircobediening V3+. Voor 110 euro is de Aircobediening eigenlijk een hele sjieke afstandsbediening. Het neemt namelijk het gebruik van de infrarood afstandsbediening over en moet daarom ook altijd in de buurt van de airco hangen. 

Installatie

De installatie was opmerkelijk simpel, ondanks een onhandig begin. De airco die ik te leen had, een mobiele AEG, behoorde toevallig niet tot de airco-merken die als standaard waren ingevoerd in de Tado-app. Dat was balen, maar ik werd wel goed door de stappen meegenomen voor 'onbekende' airco’s en zo was het alsnog binnen een paar minuten gepiept. Daarna duurde het overigens wel zeker 10 minuten voordat het apparaat zichzelf geüpdatet had. De gadget werkt trouwens niet bij alle airco's: he moet een airco hebben waarbij de functies en de temperatuur af te lezen zijn op de originele afstandsbediening.

De Aircobediening werkt direct in de Tado-app en is ook te besturen via Apple HomeKit en Google Home. De Tado-app geeft de meeste mogelijkheden, zoals het instellen van een tijdschema en het automatisch in-/uitschakelen van de airco als je je huis verlaat of betreedt. 

Airco's zijn rare apparaten

De reactiesnelheid van de slimme afstandsbediening is bijzonder snel. Druk je in de app op 'aan', dan hoor je direct een piep uit de airco komen. Altijd prettig om zonder afstandsbediening te kunnen.

Het lijkt ideaal, maar toch komt Tado als een airco-controller minder uit de verf dan als slimme verwarming. Airco’s zijn namelijk maar rare apparaten. Zelfs toen ik de temperatuur op 32 graden had ingesteld terwijl het binnen 23 graden was, ging de airco af en toe toch loeien. Ik heb het driedubbel gecheckt maar hij stond toch echt alleen op 'cool', dus hij was niet per ongeluk aan het verwarmen. Dat maakt dat ik hem nu in de nacht via het tijdschema helemaal uitzet om te zorgen dat hij me niet wekt.

Ik denk dat ik zelf aan een domme airco genoeg heb: eentje die ik aanzet als ik ‘m nodig heb en die niet te veel zelf nadenkt. Ik ben namelijk zuinig en wil het liefst de airco zo min mogelijk gebruiken. Maar dat gaat denk ik veranderen als ik elke dag 'in de airco' zal zitten en ik gewoon wil dat het lekker koel blijft in huis. Dan is de Aircobediening bijzonder handig, zeker als je al een slimme thermostaat van Tado hebt.

Bram van Dijk

Kijk ook: een smart home voor 300 euro