Airbnb rolt 'anti-feest-systeem' uit in strijd tegen huisfeesten
Verdachte reserveringen herkennen

Airbnb rolt 'anti-feest-systeem' uit in strijd tegen huisfeesten

17-08-2022 10:40 Laatste update: 11:39

Airbnb zet een nieuw systeem in om te voorkomen dat er huizen worden gehuurd om feesten in te geven. Het verhuurplatform hoopt zo schade aan eigendommen en geluidsoverlast tegen te gaan.

Airbnb gebruikt nieuwe tools om te detecteren of gebruikers een woning willen huren om er een huisfeest te organiseren. Om 'verdachte' reserveringen te herkennen kijkt de software van het bedrijf naar allerlei factoren, zoals de geschiedenis van de huurder, de duur van de boeking en of het op een weekenddag is.

Ook de afstand tussen het woonadres van de gebruiker en het huis van de aangevraagde boeking kan volgens Airbnb een indicatie zijn voor een huisfeest, doordat feestjes vaak in de eigen omgeving worden gegeven. 

Met succes getest

Als technologie een boeking aanmerkt als risicovol, dan wordt deze niet ter goedkeuring naar de Airbnb-verhuurder gestuurd. Als een boeking door het nieuwe systeem is geblokkeerd kunnen gebruikers nog wel een eenpersoonskamer huren in plaats van een hele woning.

Het systeem is sinds eind vorig jaar al getest in gebieden in Australië, waar het volgens het bedrijf leidde tot een daling van 35 procent van het aantal ongeoorloofde feesten. Daarom volgt nu een uitrol van de anti-feest-technologie in de VS en Canada. Wanneer het systeem ook in Europa wordt ingezet, is nog niet duidelijk. 

Feestverbod

Airbnb heeft sinds 2020 een wereldwijd verbod op het geven van feesten op via het platform gehuurde locaties. Dat verbod volgde nadat er meerdere incidenten plaatsvonden tijdens huisfeesten in Airbnb's, waarbij dodelijke slachtoffers vielen. 

Het bedrijf verbiedt gebruikers onder de 25 jaar al langer om hele huizen of appartementen te huren in de buurt van waar ze zelf wonen, totdat ze minstens drie positieve recensies hebben gekregen. Vorig jaar werden ruim 6600 gebruikers verbannen van het platform nadat ze probeerden het feestverbod te overtreden. Wereldwijd heeft Airbnb zo'n 150 miljoen gebruikers.