Belangrijke nood-updates

Apple waarschuwt voor beveiligingslekken iPhones, iPads en Macs

19 augustus om 11:01
Laatste update: 19 augustus om 12:50

Apple heeft tussentijdse beveiligingsupdates uitgebracht voor iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey. De updates repareren lekken die mogelijk al actief misbruikt worden.

Voor iOS en iPadOS heeft Apple de versie 15.6.1 uitgebracht, voor macOS gaat het om versie 12.5.1. Apple en beveiligingsexperts raden gebruikers aan om de updates zo snel mogelijk op hun apparaat te installeren. Ze repareren namelijk bugs in de zogenoemde kernel van de systemen.

Die kernel is als het ware de kern van het systeem: wie daar toegang toe heeft, kan met het systeem doen wat hij wil. Ook wordt een lek in WebKit gerepareerd, dat is de techniek die achter internetbrowsers op iOS en macOS zit. Het lek laat aanvallers malafide programma's afdraaien, waarmee bijvoorbeeld het lek in de kernel weer kan worden misbruikt.

Installeren is makkelijk

De updates kunnen makkelijk worden geïnstalleerd. Op iOS en iPadOS gaan gebruikers naar de Instellingen-app, dan naar 'Algemeen' en dan naar 'Software-update'. Daar staat de update klaar, of is te zien dat deze mogelijk al automatisch is geïnstalleerd.

Op macOS is dat scherm te vinden via het Apple-menu in de linkerbovenhoek, in de 'Systeemvoorkeuren' onder de knop 'Software-update'.

Vanaf iOS 16 gaat het automatisch 

Vanaf iOS 16 hoeven gebruikers niet meer voor elke beveiligingsupdate een volledige systeemupdate uit te voeren, tot nu toe. Met de functie Rapid Security Response kan Apple kritieke lekken automatisch repareren zonder dat gebruikers zelf iets hoeven te doen.

Het lijkt erop dat de functie straks automatisch is ingeschakeld. iOS 16 verschijnt vermoedelijk volgende maand, na de introductie van de iPhone 14.

Luister ook de Bright Podcast:

Dit is er nieuw in iOS 16: