Franse fiscus spoort met software niet opgegeven zwembaden op
Miljoenen aan naheffingen

Franse fiscus spoort met software niet opgegeven zwembaden op

30-08-2022 09:44 Laatste update: 09:48

De Franse belastingdienst gaat landelijk software met kunstmatige intelligentie inzetten om tienduizenden niet bij de fiscus opgegeven zwembaden op te sporen. Het systeem kan de Franse schatkist tientallen miljoenen euro's opleveren.

De software van Google en Capgemini vergelijkt luchtbeelden van Google Maps met gegevens uit het kadaster. Zo kan het systeem bouwwerken, uitbreidingen en zwembaden opsporen. Zwembaden zijn met de software het makkelijkst te herkennen, waarbij het systeem het verschil ziet tussen permanente zwembaden en opblaasbare baden.

Bij een test in negen departementen werden al ruim 20 duizend zwembaden ontdekt die niet bij de belastingdienst waren opgegeven, meldden Franse media. De naheffingen leverden de Franse schatkist al rond 10 miljoen euro op. Zwembaden kunnen leiden tot hogere onroerendgoedbelasting omdat ze de waarde van onroerend goed verhogen. Ze moeten volgens de Franse wet binnen 90 dagen na afronding worden opgegeven.

De Franse belastingdienst gaat het systeem nu landelijk inzetten voor de detectie van zwembaden en verwacht volgend jaar tot 40 miljoen euro extra belastinginkomsten.

Moeite met herkennen aanbouw

Voor het automatisch herkennen van veranda’s, aanbouwen, bijgebouwen en tuinhuisjes werkt de software nog niet betrouwbaar genoeg. Het systeem heeft nog moeite om te bepalen of een rechthoekige vorm op een luchtfoto een aanbouw is of bijvoorbeeld een tent of een zeildoek. "We moeten er zeker van zijn dat de software echte gebouwen kan vinden en niet het hondenhok of het kinderspeelhuis", zei een topman van de Franse fiscus in de krant Le Parisien.

De software van Google en Capgemini zag eerder ook zonnepanelen aan voor zwembaden en had problemen met het herkennen van schaduwen, maar het systeem zou op die punten steeds nauwkeuriger zijn gaan werken.  

Golf aan nieuwe zwembaden 

Frankrijk telde in 2020 al ruim 3,2 miljoen privézwembaden. Dat zijn er momenteel nog meer, doordat er tijdens de corona-lockdowns in het land veel meer nieuwe zwembaden bij huizen zijn aangelegd.

Tijdens de recente hittegolf die in sommige regio's leidde tot tekorten aan drinkwater riepen Franse milieuactivisten op tot een verbod op de installatie van nieuwe privézwembaden.