Apple mag geen iPhones zonder oplader meer verkopen in Brazilië
iPhone-stekkers

Apple mag geen iPhones zonder oplader meer verkopen in Brazilië

06-09-2022 14:40 Laatste update: 19:49

De Braziliaanse regering heeft Apple vandaag bevolen om in het land te stoppen met de verkoop van iPhones zonder opladers. Door geen lader in de doos van de iPhone te stoppen levert het bedrijf volgens de autoriteiten een 'onvolledig product' aan consumenten.

Het Braziliaanse ministerie van Justitie legde Apple om de kwestie een boete op van zo'n 2,4 miljoen euro en beval de verkoop van de iPhone 12 en nieuwere iPhone-modellen te stoppen. De verkoop van elke iPhone die zonder oplaadstekker wordt geleverd moet daardoor in het land worden gestaakt. 

Het ministerie spreekt van een 'opzettelijke discriminerende praktijk tegen consumenten'. De autoriteiten verwierpen het argument van Apple dat het weglaten van de oplaadstekker en de oordopjes de CO2-uitstoot zou verminderen.

Het besluit volgt precies één dag voordat Apple naar verwachting zijn nieuwe iPhone 14-reeks presenteert. Apple geeft volgens Amerikaanse media geen commentaar. Samsung voldoet sinds kort wel aan nieuwe Braziliaanse regelgeving door bij zijn nieuwe opvouwbare smartphones wel weer opladers mee te leveren.

Sinds de iPhone 12, andere merken volgden

Apple levert sinds 2020 zijn nieuwe iPhones zonder oplaadstekker en oordopjes in de doos. Volgens het bedrijf hebben consumenten al zoveel opladers, kabels en oordopjes in huis dat het beter voor het milieu is om ze niet langer mee te leveren.

Andere smartphonefabrikanten, zoals Samsung en Xiaomi, volgden daarna het voorbeeld van Apple door bij hun Android-telefoons ook geen opladers meer mee te leveren.