Russen googelen massaal naar 'je eigen arm breken' na speech Poetin
Na aankondiging mobilisatie

Russen googelen massaal naar 'je eigen arm breken' na speech Poetin

21-09-2022 21:41 Laatste update: 22-09-2022 12:42

In Rusland is 'hoe je thuis je arm breekt' momenteel een van de populairste Google-zoekopdrachten. Russen zoeken massaal naar manieren om onder de militaire dienst uit te komen nu honderdduizenden reservisten worden opgeroepen voor inzet in Oekraïne.

Nadat president Vladimir Poetin woensdag een gedeeltelijke mobilisatie van de Russische bevolking aankondigde schoten op Google de aantallen zoekopdrachten naar manieren om met zo min mogelijk pijn ledematen te breken omhoog.

Volgens Google Trends zocht in de dagen voor de speech van Poetin vrijwel niemand naar hoe je zelf je arm kunt breken, 0 op een schaal van 0 tot 100. Twee uur na de speech van Poetin was dat omhoog geschoten naar 38 op een schaal van 0 tot 100.

De piek in zoekopdrachten over hoe je thuis een arm of hand kan breken wijst erop dat sommige Russen tot veel bereid zijn om te voorkomen dat ze als militair naar Oekraïne worden gestuurd. Door een verwonding zouden ze afgekeurd kunnen worden voor directe inzet aan het front.

Volgens Google Trends was 'demonstratie tegen de mobilisatie' woensdag ook een van de meest gebruikte zoektermen in Rusland.

Jaren celstraf bij weigering

Bij de gedeeltelijke militaire mobilisatie zullen zeker 300.000 reservisten worden opgeroepen. Het gaat alleen om militaire reservisten met ervaring. Weigering om te vechten kan jaren cel opleveren.