© Asus

Nieuwe Chromebooks voor gamen in de cloud onthuld
Game-laptops

Nieuwe Chromebooks voor gamen in de cloud onthuld

11 oktober om 13:00
Laatste update: 11 oktober om 12:59

PC-fabrikanten Lenovo, Acer en ASUS komen met nieuwe Chromebooks die beter geschikt zijn voor gamen via clouddiensten. De nieuwe laptops met het Google-systeem moeten soepel werken met de gamediensten van Xbox, Nvidia en Amazon.

De drie grote pc-fabrikanten en Google hebben vandaag de nieuwe generatie 'cloudgaming Chromebooks' aangekondigd. Het zijn betaalbare laptops waarmee gebruikers volledige pc- en console-games via clouddiensten kunnen spelen. De nieuwe modellen hebben betere specs dan de voorgaande Chromebooks, die vooral bekend stonden als goedkope apparaten voor het gebruik van webdiensten. Om die reden zijn Chromebooks dan ook populair in het onderwijs. 

De nieuwe gaming-Chromebooks hebben onder andere schermen met 120 Hz (of meer) en ondersteuning van WiFi 6 of WiFi 6E. De laptops bieden volgens Google een soepele cloudgame-ervaring met 120 frames per seconde en een latency van minder dan 85 milliseconde. Ook beschikken sommige van de laptops over RGB-toetsenborden met anti-ghosting, waardoor bij intensief gamen met veel toetsaanslagen tegelijk en achter elkaar het toetsenbord niet op tilt slaat.

Stekker uit Google Stadia

Bij cloudgaming hoeven gebruikers geen games te downloaden en te installeren. In plaats daarvan spelen ze de games vanaf servers in de cloud. Google maakte vorige week nog bekend te stoppen met zijn eigen cloudgamedienst Stadia, omdat er veel minder gebruikers waren dan verwacht.

Topmannen van het techbedrijf zeiden tijdens een mediabriefing dat het project voor de gaming-Chromebooks al twee jaar geleden was begonnen en los stond van de ontwikkeling van Stadia. De nieuwe Chromebooks zijn volgens Google geoptimaliseerd om goed te werken met Xbox Cloud Gaming, Nvidia’s GeForce Now en Amazon Luna. 

De nieuwe Acer-chromebook

Lenovo, Acer en ASUS

De eerste drie van de nieuwe gaming-Chromebooks zijn de Lenovo Ideapad Gaming Chromebook, de Acer Chromebook 516 GE en de ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip. De Lenovo-laptop is beschikbaar met de Intel Core i3- of i5-chips van de 12e generatie en Acers Chromebook heeft alleen de i5-variant. Bij Asus gaat het om de Intel-chips van de 11e generatie, maar verschijnt er ook een versie met de krachtigere i7-chip.

Nvidia’s GeForce Now RTX 3080 komt beschikbaar op deze nieuwe Chromebooks, waardoor games als Fortnite en Cyberpunk 2077 met 1600p-resolutie en 120 fps zijn te spelen. Daarbij biedt het RTX 3080-abonnement ook functies zoals raytracing, waardoor de visuals in games er realistischer uitzien. Kopers van de Chromebooks krijgen de Nvidia-dienst drie maanden gratis op proef.

Bij Xbox Cloud Gaming zijn games op de Chromebooks voorlopig met maximaal 1080p en 60 fps te spelen. Luna, de gamedienst van Amazon, is nog niet in Nederland beschikbaar.

Game-accessoires

Google werkt ook samen met meerdere grote fabrikanten van game-accessoires, zoals Corsair, HyperX, Lenovo, Acer en SteelSeries. Daardoor moeten controllers, headsets en muizen van deze merken goed werken met de nieuwe Chromebooks. 

Google laat gebruikers van de laptops via de Alles-knop in ChromeOS direct zoeken naar games op GeForce Now en Google Play, waarna een game met één klik is te starten. Het bedrijf wil later ook meer gamestreamingdiensten in deze functie integreren.

Prijzen

De nieuwe Chromebooks zijn eind dit jaar of begin volgend jaar beschikbaar in Nederland. Zo is de Acer Chromebook 516 GE vanaf december in ons land verkrijgbaar voor 999 euro. De Nederlandse prijzen van de nieuwe Chromebooks van Asus en Lenovo zijn nog niet bekend. In de VS kost Lenovo's 16 inch IdeaPad Gaming Chromebook 599 dollar.

De nieuwe game-Chromebooks van Lenovo

Kijk ook: gamen in de cloud