Nieuw internetrecord bij knooppunt Amsterdam door herfstweer
Massaal streamen op zondagavond

Nieuw internetrecord bij knooppunt Amsterdam door herfstweer

17-10-2022 11:57 Laatste update: 12:01

Zondagavond heeft het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX een record gebroken. Mede door het onstuimige herfstweer waren Nederlanders massaal aan het internetten, waardoor er meer data dan ooit werd verwerkt.

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) verwerkte zondagavond rond 8 uur 11,1 terabit aan data per seconde. Dat staat volgens de AMS-IX gelijk aan 2,2 miljoen videostreams in HD-kwaliteit of 6 miljoen gelijktijdige TikTok-video's.

"Internetgebruikers brengen tijdens de koude herfstdagen meer tijd binnenshuis door op internet en op zondag hebben mensen meer tijd over", verklaart de organisatie de recordpiek.

Capaciteit opgewaardeerd

Via de AMS-IX hebben grote providers en techbedrijven hun netwerken aan elkaar gekoppeld. Het is een van de grootste internetknooppunten ter wereld.

Het dataverkeer via Amsterdam neemt nog steeds snel toe. "Veel aangesloten bedrijven hebben de afgelopen maanden hun poortcapaciteit opgewaardeerd om de uitwisseling van grotere hoeveelheden dataverkeer te vergemakkelijken", aldus AMS-IX. 

De piek was rond 20 uur.

Onder meer Google, Netflix en Spotify

Het oude record werd in januari gevestigd. Toen ging er per seconde 10,9 terabit aan gegevens over het knooppunt. In de maanden daarna daalde het dataverkeer volgens AMS-IX door het mooie weer en het einde van de coronamaatregelen. 

De Amsterdam Internet Exchange heeft onder andere Google, Netflix, Facebook, Spotify en Microsoft onder zijn leden. Het knooppunt is verdeeld over zestien gekoppelde locaties in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Naaldwijk en op Schiphol.