Europarlement wil bij snelwegen om de 60 km een laadpaal
Elektrisch rijden

Europarlement wil bij snelwegen om de 60 km een laadpaal

20-10-2022 00:00 Laatste update: 02:27

Het Europees Parlement wil dat er sneller meer laadpalen voor elektrische auto's worden geïnstalleerd. Het opladen van auto's moet ook gebruiksvriendelijker worden.

Op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie moeten volgens het Europees Parlement tegen 2026 gemiddeld om de 60 kilometer laadstations voor elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens staan. Ook moeten er tegen 2028 minstens twee laadstations op alle parkings voor vrachtwagens staan.

Bovendien wil het Europarlement een hoger minimaal laadvermogen van de laadstations dan de Europese Commissie voorstelt. Bij het nieuwe beleid worden uitzonderingen gemaakt voor afgelegen gebieden, eilanden en wegen met zeer weinig verkeer.

"Momenteel hebben we 377 000 laadstations in de EU, maar dit is de helft van het aantal dat had moeten worden bereikt als de EU-landen hun beloften waren nagekomen", zegt de Duitse europarlementariër Ismail Ertug (sociaaldemocraten).

Waterstof

Voor tanken op waterstof wordt meer tijd genomen. Tegen 2028 moet er volgens het parlement gemiddeld om de 100 kilometer een waterstofstation komen.

Het Europees Parlement wil dat de EU-lidstaten tegen 2024 een plan voor de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen presenteren. 

Prijzen opladen

De prijs bij het laadstation moet volgens het parlement per kilowattuur of per kilo worden weergegeven. Laadstations moeten ook toegankelijk zijn voor alle automerken en betalen moet 'eenvoudig' zijn.

Het Europarlement wil ook dat er tegen 2027 één Europees informatiepunt komt voor gegevens over alternatieve brandstoffen, zoals de prijzen, wachttijden en beschikbaarheid bij oplaadstations in de hele EU. Het parlement begint nu de onderhandelingen over de afspraken met de lidstaten.

Laadpaal kopen? Dit moet je weten: