Amazon Alexa-spraakassistent is 'kolossale fout' die 'miljarden kost'
Strop van 10 miljard dollar

Amazon Alexa-spraakassistent is 'kolossale fout' die 'miljarden kost'

22-11-2022 10:18 Laatste update: 11:12

Amazon zou enorme geldbedragen verliezen aan zijn spraakassistent Alexa. Alleen al dit jaar zou de assistent goed zijn voor een verlies van 10 miljard dollar voor Amazon.

Alexa bestaat dit jaar tien jaar en geldt samen met Google Assistant en Apple Siri als bekendste spraakassistent ter wereld. Alexa scoort ook vaak het beste op gebied van veelzijdigheid, maar winstgevend is de assistent nooit geweest. Integendeel, schrijft Business Insider na gesprekken met tal van anonieme huidige en voormalig medewerkers van Amazon. "Alexa is een kolossale fout. Het is een verspilde kans", zegt zo'n voormalig medewerker.

Alexa maakt deel uit van de Amazon-divisie 'Worldwide Digital', die zowel de spraaksoftware als de slimme speakers ontwikkelt. Ook Amazon Prime Video valt onder die afdeling, die in het eerste kwartaal van dit jaar alleen al 3 miljard dollar aan verlies draaide. Alexa zou verantwoordelijk zijn voor "het overgrote deel" van dat verlies, dat "veruit het grootste verlies van alle Amazon-afdelingen" is. Het verlies zou dubbel zo groot zijn dan bij enige andere afdeling, en op koets liggen om dit jaar tot een verlies van 10 miljard dollar te komen.

Speakers populair, maar tegen kostprijs verkocht

Door die verliezen zou Amazon bovengemiddeld hard hebben gesneden in die Alexa-divisie. Deze maand werd bekend dat Amazon een recordaantal van 10.000 mensen gaat ontslaan. Amazon zou de afgelopen jaren alles geprobeerd hebben om geld te verdienen aan Alexa, allemaal zonder resultaat. De Amazon Echo-speakers horen tot "de bestverkopende producten op Amazon, maar wel tegen kostprijs". Amazon zou geen geld willen verdienen aan de speakers zelf, maar aan het gebruik van de assistent. Dat plan is echter nooit winstgevend geworden.

De Alexa-afdeling is in hoog tempo gegroeid, mede omdat de assistent het "lievelingsproject" van voormalig Amazon-topman Jeff Bezos was. Die gaf de afdeling ruim baan, maar constateerde in 2019 ook dat er een crisis was ontstaan door het uitblijven van inkomsten. Sinds eind dat jaar zou de afdeling geen mensen meer hebben aangenomen, en in 2020 zou Bezos de interesse in Alexa zijn verloren.

Sinds vorig jaar staat Amazon onder leiding van ceo Andy Jassy, die weinig interesse zou hebben in Alexa. In een brief aan zijn personeel schrijft Jassy echter wel dat hij blijft investeren in zowel Prime Video als Alexa.

Luister ook de Bright Podcast: